Dirk Roels en André Wouters bij stopplaats 44. Welk beroep wordt hier uitgeoefend? “We vragen altijd om de privacy van de bewoners te respecteren.”  © Jan Auman

‘Ouderwetse’ fotozoektocht loopt nog steeds op wieltjes: “Vorig jaar ging er zelfs een Italiaan mee op zoek”

Schilde, Brecht, Wijnegem -

Met zijn fotozoektocht, op de lekker ouderwetse manier, blijft Toerisme Voorkempen verbazend veel mensen naar de streek lokken. “Vorig jaar waren de deelnemers met meer dan duizend en kwamen ze uit 56 verschillende gemeenten”, aldus voorzitter André Wouters.

Jawel. Ook in de Voorkempen wordt toerisme actief gepromoot. Het was onder impuls van de Schotense burgemeester Antoon Wolfs en pionier Leo Michiels dat Schoten, Schilde, Wijnegem en de destijds nog zelfstandige deelgemeenten ’s-Gravenwezel en Sint-Job-in-’t-Goor in 1949 besloten om de mooie groene streek ten noordoosten van Antwerpen samen in de kijker te zetten. De VVV Voorkempen werd geboren en die heeft ondanks het feit dat er nooit professionele omkadering kwam, al heel wat mensen naar de streek gelokt.

Schoten besloot onlangs om de vereniging te verlaten en een eigen toeristische koers te gaan varen. André Wouters, 85 intussen en al 43 jaar aan het roer van Toerisme Voorkempen, had het er even moeilijk mee, maar liet zich niet ontmoedigen. Ook vandaag bemant hij nog bijna elke dag het kantoortje van Toerisme Voorkempen in ’s-Gravenwezel. Zelfs kanker en zes complexe breuken kregen deze ambassadeur van de streek niet klein.

André Wouters, daarbij geholpen door een kansje vrijwilligers zoals ondervoorzitter Dirk Roels, blijft in de weer met leuke acties zoals de fotozoekzoektocht, die bij voorkeur per fiets wordt afgelegd. Die is toe aan de 14de editie en lokte de voorbije zomer deelnemers uit liefst 56 verschillende gemeenten naar de Voorkempen. Er reed zelfs een Italiaan mee.

Fiets te winnen

“Dit jaar is de belangstelling minstens even groot”, aldus de organisator. “Aan de formule hebben we in al die jaren nog niks veranderd. We verzinnen een rode draad. Vervolgens gaan onze eigen mensen op pad om een vijftigtal details in het straatbeeld te fotograferen, verspreid over onze gemeenten in de Voorkempen. Daar verzinnen we dan leuke vragen bij en dan is het aan de deelnemers.”

Terwijl we André en Dirk fotograferen bij één van de locaties waar de zoektocht dit jaar heen leidt in Schilde, passeren twee afzonderlijke groepjes met de geprinte foto’s en vragenlijst op het stuur vastgeklemd. “Ja. Dat waren er van ons”, glimlachen de organisatoren. “Deelnemen is niet alleen een fijn tijdverdrijf, maar kan ook wat opleveren. Zoals elk jaar geven we een heren- en een damesfiets weg aan wie de meeste juiste antwoorden inlevert voor 11 oktober. De prijsuitreiking is voorzien op 6 november.” (jaa)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio