©  Photo News

Team Ineos trekt zonder Chris Froome en Geraint Thomas naar de Tour

Ineos Grenadiers trekt zonder ex-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas naar de Tour de France, die op 29 augustus van start gaat. De Britse WorldTourformatie trekt zo volop de kaart van Egan Bernal, de winnaar van vorig jaar. Richard Carapaz maakt zijn debuut.

Joost Marynissen

Chris Froome zal dit jaar dus geen vijfde Tourzege aan zijn palmares kunnen toevoegen. De 35-jarige Brit zal zijn laatste kunstje in een grote ronde opvoeren voor Ineos in de Vuelta. Volgend seizoen trekt Froome immers naar Israel Start-Up Nation.

Ook Geraint Thomas, de winnaar van 2018, zal er niet bijzijn. Hij krijgt het kopmanschap in de Giro toegewezen.

Speerpunten Bernal en Carapaz

Ineos, dat in de Tour zal aantreden als INEOS Grenadiers, focust zo volop op een tweede eindzege van Egan Bernal. Hij krijgt Girowinnaar Richard Carapaz mee als luitenant. Voor de Ecuadoraan wordt het zijn debuut in la Grande Boucle.

Bernal en Carapaz krijgen in de Tour de steun van Andrey Amador,Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski, Luke Rowe, Pavel Sivakov en Dylan van Baarle.

Dit beeld zullen we dit jaar niet te zien krijgen: Geraint Thomas rijdt de Giro, Chris Froome betwist de Vuelta ©  EPA-EFE

Froome: “De Vuelta is realistischer”

Manager Dave Brailsford gaf samen met de renners tekst en uitleg bij de keuze om de drie kopmannen van Ineos netjes te verspreiden over de drie grote rondes. “Chris is een legende in onze sport”, vertelt Brailsford. “Een echte kampioen die gevochten heeft om er weer te staan na zijn crash vorig jaar. We willen hem alle kansen geven om nog een grote wielerronde op zijn naam te schrijven en met de Vuelta heeft hij nog wat meer tijd om op topniveau te geraken.”

“Het wordt aanpassen”, geeft Chris Froome toe. “Maar als je kijkt van waar ik kom na die val in de Dauphiné, ben ik al blij dat ik gewoon weer kan koersen. Ik voel dat ik in de Tour niet zou kunnen brengen wat nodig is. De Vuelta is een realistischer doel. Ik kom terug na een stevige val waarbij ik veel breuken heb opgelopen. Ik heb geen pijn meer, maar het is goed dat er duidelijkheid is.”

Met Geraint Thomas wil Ineos de roze trui binnenhalen. “Geraint gaat zich focussen op de Giro om zo naast de Tour een tweede grote ronde binnen te halen. Hij kan ook de eerste Welshman worden die de Ronde van Italië naar zijn hand zet”, duidt Brailsford zijn keuze.

Ook Thomas zelf kan zich wel vinden in een Italiaans avontuur. “In 2017 had ik de hoogvorm te pakken in de Giro, maar toen viel ik uit na een valpartij. Ik wilde altijd al eens terugkeren naar de Ronde van Italië. Ik hou van het land, de fans, de wegen en het eten. Ik heb er zin in.”

Meer sportnieuws