Aangeboden door Lancôme

Alles wat je moet weten over het huidmicrobioom

Over het belang van een gezond darmmicrobioom twijfelt niemand nog. Maar wist je dat het microbioom ook effect heeft op onze huid? Wetenschappers hebben ontdekt dat het geheim van een gezonde, jeugdige, stralende huid schuilt in een evenwichtig huidmicrobioom. Hoe? Deze vier vragen geven je de juiste antwoorden.

Mediahuis Brand Studio

1. Wat is het huidmicrobioom?

Het huidmicrobioom is het levend ecosysteem van het huidoppervlak dat samengesteld is uit 50 procent menselijke en 50 procent bacteriële cellen. Ons eerste microbioom - dat zeer belangrijk is voor onze huid - hebben we van onze moeder gekregen bij de geboorte. Wetenschappers hebben ontdekt dat ons huidmicrobioom net zo uniek is als ons DNA of onze vingerafdruk én dat een goed evenwicht van het microbioom essentieel is voor de gezondheid en de uitstraling van onze huid.

2. Zijn alle bacteriën slecht voor je huid?

Niet alle bacteriën zijn dus slecht voor onze huid. Sterker zelfs, onze huid heeft ze nodig om gezond te blijven en ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Op volwassen leeftijd bevat ons huidmicrobioom tot duizend soorten bacteriën. Een stukje huid van amper twee vierkante centimeter kan zo tot twee miljoen bacteriën bevatten.

3. Waarom is het microbioom belangrijk voor je huid?

Als het microbioom in evenwicht is, kan de huid zich beter verdedigen en herstellen. Zo helpt het onze huid te beschermen tegen ziekmakende bacteriën, zorgt het voor een sterkere natuurlijke huidbarrière en heeft het een regulerend effect op ontstekingen. Wanneer het huidmicrobioom niet in evenwicht is, kan dit tot vroegtijdige huidveroudering, huidirritaties en huidproblemen leiden.

 © Lancôme

4. Hoe kun je het microbioom van je huid verbeteren?

Ons microbioom is een weerspiegeling van onze manier van leven. Het kan dus ook verstoord worden door onze manier van leven en onze omgeving. Luchtvervuiling, uv-stralen, slechte voeding, geneesmiddelen en hormonen zijn maar enkele van de vele factoren die het microbioom van de huid uit evenwicht kunnen brengen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat prebiotica en probiotica het microbioom gelukkig kunnen herstellen en versterken. Prebiotica zijn voedingselementen die de groei van goedaardige bacteriën stimuleren. Probiotica zijn levende micro-organismen die een goedaardig effect hebben op de micro-organismen van ons microbioom. Lancôme heeft in hun nieuwe serum Advanced Génifique zeven prebiotica en probiotica verwerkt om het microbioom te herstellen en de huid te versterken, wat een zichtbaar verjongend effect op de huid heeft.

Huidveroudering voorkomen en/of aanpakken, doe je met de vernieuwde formule van het serum Advanced Génifique van Lancôme.