Andy Fierens en Cis Van de Bist bij Radio Minerva op Linkeroever. 

Andy Fierens en Cis Van de Bist bij Radio Minerva op Linkeroever. ©  Jan Van der Perre

Radio Minerva brengt nieuwe Antwerpse sprookjes en je kan ze ook hier beluisteren

Antwerpen -

Altijd al willen weten waarom de maan net iets feller schijnt op Linkeroever of waarom er al sinds jaar en dag een pitabroodje op een bankje aan de Schelde ligt? Andy Fierens heeft met zijn nieuwe Antwerpse sprookjes heel wat geheimen over de stad ontsluierd op Radio Minerva. “Hopelijk worden dit nieuwe klassiekers.” Je kan de sprookjes vanaf nu ook beluisteren in de GVA-nieuwsapp.

Maaike Floor

De sprookjes zijn voortaan te beluisteren via de gratis GVA-nieuwsapp

Op uitnodiging van stad en district Antwerpen, de Elsschotbibliotheek op Linkeroever en Radio Minerva bedacht dichter, schrijver en performer Andy Fierens twintig nieuwe Antwerpse sprookjes. “Dat idee om nieuwe sprookjes te schrijven zat al langer in mijn hoofd maar het was er nog nooit van gekomen”, vertelt Andy Fierens. “Ik heb thuis een collectie hoorspelen van de BBC uit de jaren vijftig en zestig. Als je die beluistert, word je meteen meegevoerd naar een andere wereld. Met de sprookjes willen we hetzelfde effect creëren.”

We zitten op het terras aan de Wandeldijk op Linkeroever met een filterkoffie, natuurlijk. Frank Boekhoff, voorzitter van Radio Minerva, en presentator Cis Van de Bist zitten mee aan tafel. “Tijdens de lockdown was Radio Minerva voor veel luisteraars nog belangrijker dan anders omdat wij hun enige gezelschap waren. We hebben onze programmatie wat aangepast door meer animatie te bieden: muziekbingo en sing-along bijvoorbeeld. Deze sprookjes, die als een hoorspel worden opgenomen met geluidseffecten en muziek, passen daar ook in”, vertelt Frank Boekhoff.

Andy Fierens was vereerd dat hij de vraag kreeg om de sprookjes te verzinnen. “Ook omdat het voor Radio Minerva is. Ik heb veel sympathie voor de zender en de reclamespotjes in plat Antwerps zijn legendarisch. Er luisteren echt niet alleen senioren naar maar ook jonge mensen, het is een soort cultradio.” Cis Van de Bist knikt. “Tegenwoordig hebben we ook veel jonge leden, twintigers zelfs die de muziek kennen van vroeger toen ze na school bij de bomma werden opgevangen.”

In één sprookje bezoekt de Fallen Astronaut met de maan de Aarde. 

In één sprookje bezoekt de Fallen Astronaut met de maan de Aarde. ©  rr

Mauveklakske

De sprookjes zijn dan ook bedoeld voor een brede doelgroep, met de leeftijd van 5 tot 105 jaar, bij wijze van spreken. “Er zit ook veel humor in. Soms vertrek ik van een maf idee en komt er al schrijvend wel een lijn in dat verhaal”, vertelt Andy. “In één sprookje vraagt een pitabroodje om hem de stad te laten zien voor hij wordt opgegeten. In een ander komt de maan samen met het beeldje van Paul Van Hoeydonck, Fallen Astronaut, naar de Aarde. Ze storten neer op Sint-Anneke en gaan ’s nachts naar Radio Minerva, waar ze te maken krijgen met een overvaller. Er is ook een verhaal over ‘mauveklakske’ die een reus tegenkomt die de huizen aan de Vlaaikensgang bijna tegen elkaar duwt, daarom is die zo smal geworden. Of eentje over de leeuwen van de van Wesenbekestraat die ’s nachts tot leven komen en één keer per jaar onbeleefde klanten oppeuzelen. Die worden dan uitgenodigd voor een gratis diner waarop hun ogen in dimsums veranderen, hun armen in loempia’s en hun lijven in gelakte eend.”

In een ander sprookje komen de leeuwen van de Van Wesenbekestraat ’s nachts tot leven. 

In een ander sprookje komen de leeuwen van de Van Wesenbekestraat ’s nachts tot leven. ©  Katrijn Van Giel

De sprookjes werden opgenomen door regisseur Wederik De Backer, Thomas De Prins maakte de soundtrack. Sinds 1 september zijn ze te beluisteren op Radio Minerva en nu dus ook in de GVA-nieuwsapp. “Ideaal voor tijdens de lunch of de middagpauze”, zegt Cis. Vanaf het terras van het Radio Minerva-café hebben we uitzicht op de windmolens op Linkeroever. Ze staan allemaal te draaien, op één exemplaar na. “Daar zit misschien nog wel een verhaal in”, zegt Cis Van de Bist. Andy Fierens knikt en lijkt al te broeden op een plot. “Inderdaad. De contraire windmolen.” Daar gaan we ongetwijfeld nog van horen.

Steeds meer windmolens bepalen nu de skyline op Linkeroever. 

Steeds meer windmolens bepalen nu de skyline op Linkeroever. ©   DS

Fan van Radio Minerva? Luister hier live!