©  BELGA

Verrassing van formaat: Vincent Kompany stopt met voetballen en wordt trainer van Anderlecht

Vincent Kompany stopt met voetballen. De 34-jarige verdediger wordt voltijds trainer bij Anderlecht, waarbij hij de taken van Frank Vercauteren op zich zal nemen. En dat tot 2024.

Vincent Van Genechten

LEES OOK: Ex-coaches en analisten vrezen een beetje voor Vincent Kompany als T1: “Er is een gebrek aan kwaliteit”

Blijkbaar waren er vorige week al pittige discussies tussen Vercauteren en speler-manager Vincent Kompany. De twee hebben niet altijd dezelfde visie. Zo stond Trebel tegen Sint-Truiden plots weer in de ploeg, terwijl Vince The Prince geen grote fan van hem is. Nu neemt die laatste, die opnieuw op de sukkel was met een blessure, de touwtjes dus definitief in handen bij paars-wit.

Bevrijding

“Het was het moment voor mij. Ik denk dat we allemaal een beetje verrast zijn door de timing, maar dat we allemaal wel wisten dat dit het doel was”, verklaarde Kompany in een videoboodschap. “En nu kan ik me niet meer blesseren.”

“Het nummer 4 is gedaan”, verwijst Kompany naar zijn rugnummer. “Nieuwe stap, nieuw hoofdstuk. Het was het moment voor mij. Ik denk dat we allemaal een beetje verrast zijn door de timing, maar dat we allemaal wel wisten dat dit het doel was. Ik denk dat het belangrijkste, voor de ploeg, voor de spelers, voor iedereen, is dat de zaken duidelijk zijn. En voor mezelf kwam ik redelijk snel tot de conclusie dat ik moest stoppen. Ik moest de sprong wagen. Voor mij is het project Anderlecht belangrijker dan het individu Kompany. Ik ben all-in met alles wat ik heb in het project. En ik heb honger en ben klaar. Ik ga er volle bak voor om ze zo snel mogelijk zo hoog te krijgen als waar ze moeten zijn.”

“Mijn emotie is een emotie die volledig gericht is naar de toekomst. Een gevoel van ambitie, van goed te willen doen, van te doen dromen. Geen spijt hebben. De wil om het beter te willen doen dan een Anderlecht dat gewoon ‘goed’ is.”

“In mijn hoofd is het ook een bevrijding nu. Ik heb geen spijt, niks. Gewoon ambitie en goesting. Ik heb eigenlijk een knop omgedraaid, omdat ik weet dat ik helder moet zijn. Het moet in het belang zijn van de groep, van de spelers. En dit is volgens mij de plaats waar ik het meest ga bijdragen. Elke week daar zijn, in goede en slechte tijden. Winnen met mooi voetbal. Talent kunnen omvormen in kwaliteit. Het beste halen uit elke training elke dag. Ik heb zoveel energie. En nu kan ik me niet meer blesseren”, lacht Kompany.

 ©  ISOPIX

“Ik kan één ding zeggen: ik heb goed geluisterd, goed gekeken. En ik denk dat Frankie Vercauteren me op alle mogelijke manieren heeft ondersteund. Hij is iemand op wie ik geweldig heb kunnen rekenen. Hij heeft me begeleid als jonge speler en nu als jonge coach. We hebben zoveel respect voor elkaar. Uiteindelijk ben ik nu tot op een punt gekomen waar ik alleen maar dankbaar kan zijn.”

Zeventien jaar

Zo komt er voor Kompany een einde aan een rijkgevulde profcarrière van zeventien jaar. Hij begon als jeugdproduct bij Anderlecht, waarmee hij twee landstitels pakte (2004 en 2006). Daarna vertrok de fijnbesnaarde verdediger voor ruim 10 miljoen euro naar Hamburg, dat hem na twee seizoenen verkocht aan Manchester City. In Engeland groeide Vince The Prince uit tot een icoon. Hij was er jarenlang kapitein en won er vier titels. Plus twee bekers, vier ligabekers en twee supercups.

Kompany steekt zijn laatste trofee als speler in de lucht, de Engelse titel in 2019 met Man City. ©  Photo News

Kompany stopt, uiteraard, ook meteen als Rode Duivel. Liefst 89 keer droeg hij het shirt van het nationale elftal, waarin hij vier keer scoorde. Kompany nam deel aan de WK’s van 2014 en 2018, maar miste het EK in 2016 door een blessure.

Die vormden spijtig genoeg de rode draad door zijn carrière. In totaal miste Kompany 178 wedstrijden door een blessure, vaak door spierproblemen. Mede daardoor werd zijn sensationele comeback bij Anderlecht geen groot succes. Kompany speelde vorig seizoen amper achttien keer mee bij paars-wit, dat de competitie afsloot als achtste.

Toen kwam er ook best wat kritiek op de rol die hij had bij de club. Anderlecht moest in oktober zelfs voor de licentiecommissie verschijnen om uitleg te verschaffen over de trainerssituatie. De rol van hun speler-manager, die niet over de juiste trainersdiploma’s beschikt, moest uitgeklaard worden. “Dankzij de contacten van Vincent hebben we ook spelers kunnen overtuigen om naar Anderlecht te komen. Belangrijk was dat ze allemaal dezelfde visie deelden. Vincent zou dan ook de rol van inspirator naar de staf toe spelen”, klonk het destijds.

 ©  BELGA

MEER OVER RSC Anderlecht

Meer voetbalnieuws