Remco Evenepoel krijgt de eerste zorgen na zijn val. ©  AFP

1 / 2

Remco Evenepoel houdt bekkenbreuk over aan akelige val in Ronde van Lombardije

Remco Evenepoel is zijn ijzingwekkende tuimeling in de Ronde van Lombardije toch niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Volgens Patrick Lefevere, zijn teammanager bij Deceuninck-Quick.Step, is in het ziekenhuis een breuk in de heup vastgesteld. Hij zou ook schade hebben opgelopen aan de longen. Daarmee kan het twintigjarige Belgische toptalent een kruis maken over de rest van zijn seizoen.

De topfavoriet schoof op het goede moment mee met een kopgroep met enkele favorieten, maar in een afdaling liep het mis. Evenepoel kwam in een afdaling op zo’n 40km van de streep ten val. Hij botste tegen een muurtje en dook een ravijn in. Evenepoel was na zijn val bij bewustzijn en werd op een draagberrie naar de ziekenwagen gedragen.

Evenepoel werd afgevoerd naar het Sant’Anna ziekenhuis in San Fermo della Battaglia (vlakbij Como). Ploegleider Davide Bramati bevestigde al vrij snel dat alles oké is met Evenepoel. “We willen iedereen geruststellen. Alles is in orde met Evenepoel.” Aanvankelijk was sprake van een kneuzing aan het rechterbeen. “Hij is nu in het ziekenhuis, samen met de dokter, Patrick (Lefevere) en zijn familie. Ik denk dat het goedkomt. Maar de pech mag voor ons nu wel eens gaan stoppen”, sprak een aangedane Bramati na de wedstrijd voor de microfoons van de tv.

“Hij zal veel tv kunnen kijken”

De Italiaanse zender Rai zou Evenepoel meldde nadien dat Evenepoel er zelfs vanaf zou komen met wat blutsen en builen en blauwe plekken. Maar later op de avond kwam dan toch het bericht dat de schade toch aanzienlijker is. Een bekkenbreuk is het harde verdict. “We hebben net de bevestiging gekregen dat hij zijn bekken heeft gebroken, aan de aanhechting met het dijbeen”, verklaarde Lefevere aan de microfoon van VTM. “Dat is het gevolg van de impact, door acht tot tien meter naar beneden te vallen op de voeten. Hij heeft ook een kwetsuur aan de longen, maar hij praat normaal en wilde absoluut ook een boodschap meedelen aan zijn ploegmaats.” Het seizoen zit er op voor Evenepoel. “Hij zal dit seizoen veel naar televisie kunnen kijken”, zei Lefevere met een bittere kwinkslag. “Maar het belangrijkste is dat hij nog kán kijken. Dat is het belangrijkste.”

Evenepoel zal nog zeker een nachtje ter observatie in het ziekenhuis in Como blijven, daarna wil Lefevere hem naar België laten overvliegen om hem daar te laten opereren. Tenminste als zijn longen de druk in het vliegtuig aankunnen.

Voor het team van Patrick Lefevere is het een erg turbulente periode na eerder de enorme crash van sprinter Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. “Cru gezegd hadden we twee doden kunnen hebben in een week tijd. Daar mag je niet aan denken. Maar kijk, Fabio is thuis, zijn herstel zal ook heel lang duren, maar voor mij is dat niet het belangrijkste. Als je je jongens zo over een muur of over een nadarafsluiting ziet gaan, denk je niet meer aan winnen.”

De afdaling van de Muro di Sormano is de Belgen niet gunstig. In 2017 vielen zowel De Plus als Bakelants zwaar in deze afzink.

In de slotfase van de koers was er opnieuw ophef. Een auto raakte op het parcours en reed Maximilian Schachmann aan.

De klassieker werd uiteindelijk gewoon door Jakob Fuglsang van Astana.

LEES OOK. Jakob Fuglsang is de sterkste overlever in Ronde van Lombardije, Evenepoel naar het ziekenhuis

(later meer)

Remco Evenepoel wordt op een draagberrie uit de ravijn gedragen. ©  AFP

 ©  AFP

Remco Evenepoel botste met zijn fiets op dit muurtje en belandde vervolgens in de ravijn. 

 joro

Meer sportnieuws