©  BELGA

Aantal coronabesmettingen in Mechels woonzorgcentrum loopt verder op tot 41: “Situatie onder controle”

In het Mechelse woonzorgcentrum Milsenhof zijn 41 mensen besmet met het coronavirus. Het gaat om 33 bewoners en 8 personeelsleden. De besmettingen kwamen aan het licht toen eerder deze week een bewoner positief testte op het virus. Er werd onmiddellijk beslist om iedereen te testen en daarbij kwam het hoge aantal besmettingen aan het licht. De meeste getroffen bewoners vertonen geen of zeer milde symptomen van Covid-19. De besmette mensen zijn in een aparte vleugel van het rustoord ondergebracht.

Begin deze week testte een bewoner van woonzorgcentrum Milsenhof in het centrum van Mechelen positief op Covid-19. Toen dezelfde dag ook een tweede persoon positief testte, werd contact gezocht met de bevoegde instanties en werd beslist om alle 109 bewoners en 56 personeelsleden te testen. Uiteindelijk bleken 33 bewoners en acht personeelsleden besmet.

 ©  BELGA

“We hebben er meteen alles aan gedaan om een verdere verspreiding van het virus in het woonzorgcentrum tegen te gaan”, zegt directeur Danny Coremans. “De mensen die positief testten, werden in een aparte vleugel ondergebracht. Zo kunnen ze geen contact meer hebben met de mensen die niet besmet zijn. En het personeel dat de besmette mensen verzorgd, wordt voorlopig niet ingezet op de andere afdelingen. In de vleugel voor niet-besmette bewoners, blijft iedereen wel op zijn kamer. We hebben de situatie nu onder controle en iedereen die positief testte wordt zeer strikt opgevolgd.”

Bezoek afgeschaft

Slechts een tweetal personen zou zware symptomen hebben van het virus en krijgt daar een behandeling voor. De andere getroffen bewoners vertonen weinig of geen ziekteverschijnselen. Familieleden van mensen die positief hadden getest, werden intussen op de hoogte gebracht. Toen duidelijk werd dat het woonzorgcentrum af te rekenen kreeg met een uitbraak, werden alle bezoeken afgeschaft. “Na de eerste golf was de bezoekregeling versoepeld en kon er bezoek ontvangen worden in de tuin van het wzc en later ook op de kamer, maar dat is nu opnieuw verboden”, klinkt het.

 ©  BELGA

“Tijdens de eerste coronagolf is woonzorgcentrum Milsenhof gespaard gebleven van coronabesmettingen. Nu is de instelling zwaar getroffen. Het toont nog maar eens aan hoe snel een virus kan toeslaan. Enkele dagen geleden was er melding van één besmetting en op het einde van de week stond de teller plots op 41”, reageert Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “De komende dagen blijft onze crisiscel de situatie op de voet volgen en staan de regionale borgpartners klaar om ondersteuning te bieden, moest dat nodig zijn.”

Omdat het om een woonzorgcentrum gaat, staat de Vlaamse overheid in voor de contact tracing. Zij zullen nu trachten uit te zoeken met wie de getroffen bewoners contact hebben gehad en wie er zich moet laten testen.

tdk, svds, blg

MEER OVER Coronavirus