© ATV

Alle leerlingen kunnen op 1 september voltijds naar school

De scholen kunnen in september de deuren volledig openzetten. Dat geldt voor het volledige onderwijs,ook academies en volwassenenonderwijs. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Weyts zat vandaag samen met de stakeholders van het onderwijs om te bepalen hoe het komend schooljaar eruit zal zien. Voor het kleuter- en lager onderwijs is er op zich geen probleem, die kunnen gewoon open gaan. De situatie is ingewikkelder voor het secundair onderwijs, omdat oudere kinderen kwetsbaarder zijn voor het coronavirus.

Er werd dus beslist om het volledige onderwijs, gewoon en buitengewoon kleuter-, lager, voltijds en deeltijds secundair, hoger, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs te laten starten met code geel voor alle niveaus. Eerder werd beslist dat scholen slechts vier op vijf dagen open zouden zijn bij code geel, maar daar werd op terug gekomen. “De beperkte epidemiologische impact van de ene schoolvrije dag op woensdag weegt onvoldoende op tegen de organisatorische neveneffecten zodat in code geel standaard wordt uitgegaan van een vijfdaagse schoolweek”, laat Weyts weten in een persbericht. Er gelden wel nieuwe verstrengingen op het vlak van mondmaskerplicht en toegang van derden tot de onderwijsinstelling.

Code oranje

Ook de definitie van code oranje werd aangepast. De leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen, gelet op de beperktere impact op de transmissie van het virus en pedagogische overwegingen, in code oranje ook vijf dagen naar school. Ongeacht de kleurencode zullen ook alle leerlingen de eerste week volledig naar school gaan.

Er zijn wel uitzonderingen mogelijk voor gemeenten die door expertengroep Celeval worden aangewezen en waar de besmettingsgraad dus te hoog ligt. De lokale crisiscel, versterkt met vertegenwoordigers van CLB en onderwijs, kan dan code oranje uitgeroepen worden.

Bij code oranje moeten leerlingen van de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs halftijds naar school. De ene week volgen ze les op school, de andere week geldt afstandsonderwijs. Leerlingen van het eerste en tweede jaar in het middelbaar onderwijs kunnen bij code oranje wel elke dag naar school blijven gaan.

Ook het hoger onderwijs, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs kunnen overschakelen naar code oranje, als de lokale crisiscel dat beslist.

 (mg)

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS