©  EPA-EFE

Geen drie op drie voor Jumbo-Visma in Dauphiné: Italiaan Formolo blijft net uit de greep van de toppers

In het Criterium du Dauphiné waren ze aan derde etappe toe, meteen goed voor de derde aankomst bergop. En derde ritwinst voor Jumbo-Visma? Bijna! De Italiaan Davide Formolo bleef als sterkste man van de vroege vlucht nipt uit de greep van de achtervolgers. Maar Jumbo-Visma maakte alweer indruk, Primoz Roglic verstevigde zijn leidersplaats.

Na de demonstraties van het Nederlandse team met ritwinst voor Wout van Aert en Primoz Roglic was het opnieuw uitkijken naar de geelzwarten. Zouden ze de concurrentie iets gunnen of zouden ze opnieuw voluit voor ritwinst gaan? En hoe zou team Ineos de etappe aanpakken. Zouden ze opnieuw het peloton bergop aan gort proberen te rijden om dan op een counter te lopen.

Vroege vlucht

Negen renners mochten alvast voor het peloton gaan uitrijden. Met daarbij toch enkele interessante namen: Davide Formolo (UAE Emirates), Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step) en Pierre Latour (AG2R La Mondiale). Vooral Formolo, recent nog tweede in Strade Bianche, leek in goede doen. Op de flanken van de zwaarste hindernis van de dag, de Col de la Madeleine, besloot de Italiaan te versnellen. Het peloton van de favorieten hield zich aanvankelijk nog gedeisd. Enkel de knechten van Arkea-Samsic wilden de vaart erin houden in dienst van een ambitieuze Quintana.

Terwijl Formolo vooraan de kloof uitdiepte, besloot Jumbo-Visma te reageren, temeer daar Formolo virtueel de gele trui van Roglic overnam.

De beslissing moest vallen op de slotklim naar Saint-Martin-de-Belleville. Een alweer indrukwekkende Wout van Aert nam de eerste kilometers voor het uitdunnende peloton voor zijn rekening. Belangrijkste slachtoffers? Julian Alaphilippe, te vroeg gelost. Maar ook Chris Froome ging alweer vrij vroeg overboord. De vroege vluchters werden onder impuls van Van Aert één voor één opgeraapt, de kloof met de eenzame Davide Formolo werd door Van Aert gereduceerd tot iets meer dan drie minuten. Op tien kilometer van de finish zat het werk van Van Aert erop en mocht Tom Dumoulin het commando overnemen. Ook Kruijswijk en de jonge sensatie Sepp Kuss bleven nog in dienst van kopman Roglic. Uitdager Bernal had nog Thomas en de jonge Rus Sivakov aan zijn zijde.

De geelzwarte trein maakte alweer indruk maar Formlolo leek vooralsnog buiten schot te blijven. De Italiaan koos voor de grote versnelling. Niet bepaald stijlvol maar het ging wel goed vooruit. De Italiaanse kampioen viel nooit echt stil maar voelde de achtervolgers wel naderen. Bij die achtervolgers zorgde de Duitser Kämna (BORA-hansgrohe) voor een eerste versnelling, Geraint Thomas en Uran moesten bij de achtervolgers de rol lossen.

De laatste twee kilometer nam Sepp Kuss het commando bij de achtervolgers over en ging de voorsprong plots heel snel achteruit. Met nog één kilometer te gaan dook de voorsprong onder de kilometer maar gelukkig voor Formolo waren de laatste duizend meters niet meer van de steilste en kon hij de verdiende zege op zak steken na een solo van zeventig kilometer. De spurt voor de tweede plaats werd gewonnen door een autoritaire leider Roglic, voor Pinot. Opvallend: Egan Bernal moest opnieuw negen seconden toegeven en moest ook nog ploegmaat Sivakov voor zich dulden.

Rituitslag:

1. D. Formolo

2. P. Roglic op 33”

3. T. Pinot

4. E. Buchmann

5. D. Martinez

6. M. Landa

7. G. Martin

8. T. Pogacar

9. P. Sivakov op 39”

10. M.A. Lopez

Algemeen klassement:

1. P. Roglic

2. T. Pinot op 14”

3. E. Buchmann op 20”

 (gvdl)

Meer sportnieuws