Sciensano stelt coronastudie rond kinderen voor: “Slechts 36 kinderen op school besmet”

Op de persconferentie van het Crisiscentrum stelde viroloog Steven Van Gucht van Sciensano een uitgebreide studie voor over de impact van het coronavirus op Belgische kinderen onder de 18 jaar. De Belgische studie naar kinderen bevestigt dat secundaire besmettingen op school minder voorkomen dan bijvoorbeeld thuis, en dat kinderen minder snel opgenomen worden in het ziekenhuis.

LEES OOK: Topman katholiek onderwijs: “Zo veel mogelijk middelbare scholen vier dagen op vijf openen”

De studie gaat over de periode van het begin van de epidemie, begin maart, tot eind juni. Onder kinderen worden min 18-jarigen verstaan. Hoewel ze minder vaak getest werden, zeker aan het begin van de epidemie, lag het percentage kinderen dat positief testte op 1,8 procent, terwijl dit voor volwassenen 3,6 procent was. Kinderen waren goed voor 2,5 procent van het totale aantal Covid-19-gevallen, terwijl ze 20 procent van de bevolking uitmaken.

Uit dezelfde studie, deze keer op basis van de gegevens van de CLB’s (Centra voor Leerlingenbegeleiding) en hun Franstalige tegenhangers, bleek ook dat 378 personen op scholen positief testten, 270 leerlingen en 108 personeelsleden. In navolging daarvan moesten 4.715 personen in quarantaine wegens mogelijk contact met een besmet persoon, in hoofdzaak leerlingen. Uiteindelijk bleek dat slechts 1 procent van die groep in quarantaine symptomen ontwikkelde of positief testte. Het ging om 11 personeelsleden (4,7 procent) en 36 leerlingen (0,8 procent). Het aantal van de zogenaamde secundaire besmettingen op school is dus “erg laag”, zei Van Gucht. In de thuissituatie bedraagt het percentage secundaire besmettingen volgens hem 10 tot 20 procent.

Kawasaki

Tot slot bleek ook dat kinderen minder vaak ernstig ziek werden. Slechts 267 kinderen zouden in het ziekenhuis zijn beland door Covid-19, wat neerkomt op 1,6 procent van het totale aantal zieke kinderen. Bij 65-plussers is dat 10 procent of meer. Kinderen met de zogenaamde Kawasaki-achtige ziekte zijn evenwel niet opgenomen in de studie. Het gaat om een aandoening die soms vastgesteld wordt bij kinderen na een Covid-infectie, zei Van Gucht. Die gevallen worden apart geregistreerd.

Gemiddeld lagen kinderen een drietal dagen in het ziekenhuis. Vooral de allerjongsten werden opgenomen in het ziekenhuis, waarschijnlijk door ongerustheid en uit voorzorg als zo’n jong kind koorts krijgt en het virus vastgesteld wordt, zei Van Gucht. De helft was jonger dan een jaar, een derde zelfs jonger dan drie maanden. Een vijfde van alle kinderen ontwikkelde ernstige complicaties. Slechts zeven kinderen (of 3 procent) in ziekenhuizen belandden uiteindelijk op intensieve zorg.

In de studie werden geen sterfgevallen bij kinderen gerapporteerd. Van Gucht wees er wel op dat er buiten de studie een sterfgeval was bij een meisje van 12 jaar, en later bij een meisje van 3 jaar.

LEES OOK: OVERZICHT. Nu ons land twijfelt om scholen te openen: wat doen andere Europese landen?

(blg)