Op de borst hangt een toestel dat begint te piepen als collega’s te dichtbij komen. 

Op de borst hangt een toestel dat begint te piepen als collega’s te dichtbij komen. ©  rr

Getest: corona-armband om afstand te bewaren van Antwerps IT-bedrijf Rombit beste van de klas

Antwerpen -

Zolang er geen coronavaccin is, blijft anderhalve meter afstand houden belangrijk. VIL, het kenniscentrum voor logistiek, testte armbanden uit die waarschuwen als mensen op de werkvloer te dichtbij komen. De armband van het Antwerpse IT-bedrijf Rombit scoorde het best.

Kenniscentrum VIL stuurde testkits met vijf wearables van eigen bodem op naar 230 bedrijven, om te zien of ze helpen om afstand te houden. Die toestelletjes werken met UWB-radiogolven en trillen, lichten op of maken lawaai als iemand dichter dan anderhalve meter komt.

De trackers werken, vooral als werknemers elkaar face to face zien. Dit staat in het persbericht van VIL: “De toestellen zijn niet ideaal om operatoren naast elkaar te laten werken en zijn niet geschikt voor werk waarbij men rug tegen rug aan de slag is. In dergelijke omstandigheden wordt de meting deels of volledig geblokkeerd door het lichaam van een of beide personen. Algemeen worden de trackers positief beoordeeld, met Rombit in poleposition. Er is een vrij hoge bereidheid, afhankelijk van de prijs, om de toestellen in te zetten bij de dagelijkse activiteiten.”

Vraag groot vanuit Verenigde Staten

CEO van Rombit John Baekelmans zegt erg tevreden te zijn met het resultaat. “De feedback van de deelnemende bedrijven is erg nuttig. We nemen die ter harte. De vraag naar onze armband Romware Radius uit binnen- en buitenland blijft enorm groot. Vooral in de Verenigde Staten gaat het hard. De overheid neemt er weinig maatregelen, waardoor de bedrijfswereld het initiatief neemt”, zegt hij nog. (cm)

Vastgoed

Jobs in de regio