De extra gemeenteraad zal ook online te bekijken zijn. ©  rr

Oppositie roept extra gemeenteraad samen op 25 augustus

Zoersel -

De verzamelde oppositie van Zoersel roept een extra gemeente- en ocmw-raad samen op dinsdag 25 augustus. Vooral de coronamaatregelen en het opstartdraaiboek voor de scholen staat geagendeerd.

De oppositiepartijen vinden niet dat de behandeling van deze punten kan wachten tot de gemeente- en ocmw-raad van 15 september en willen met deze extra gemeenteraad ook een te volle agenda in september vermijden. De Zoerselse gemeenteraad heeft een reputatie van lange debatten, waarbij de zittingen het voorbije jaar soms lang uitliepen, met als record zelfs 4.18u ’s morgens.

Oppositieraadslid Katrien Schryvers (CD&V): “Het is gebruikelijk dat er in juli geen zitting is van de Zoerselse gemeente- en ocmw-raad, maar dat er ook al bij het begin van het jaar werd voorzien in augustus geen zitting te laten doorgaan, heb ik nog nooit meegemaakt. Drie maanden geen gemeenteraad maakt het voor de raadsleden onmogelijk om de vinger aan de pols te houden.”

Volgens Wouter Bollansée (Vlaams Belang) is het in volle coronacrisis onverantwoord dat er tussen de raden van juni en die van september drie maanden zitten. Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL) zegt dat de oppositiepartijen vooral coronagerelateerde punten op de agenda hebben gezet, zoals de steun aan de verenigingen. “Maar ook andere punten die de voorbije weken de actualiteit beheersten komen aan bod, zoals de uitbreiding van het takenpakket van de rattenvanger.”

De oppositiepartijen vragen om de zitting via Zoom te laten verlopen.

Volgens Marcel De Vos (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad, kunnen oppositieraadsleden inderdaad een extra gemeenteraad samenroepen, als een vijfde van de raadsleden vragende partij is en er al zes weken verlopen zijn sinds de vorige gemeenteraad. “Die voorwaarden zijn hier vervuld. Ze moeten zelf wel een datum bepalen en een agenda samenstellen, hetgeen gebeurd is. Ik had dit eerlijk gezegd al verwacht.”

Naast de coronagerelateerde agendapunten zet Vlaams Belang het probleem van lachgaspatronen nog eens op de agenda. CD&V en H-eerlijk Zoersel willen een debat rond hun voorgestelde alternatieve locaties voor de dorpszaal van Halle.

De digitale gemeenteraad zal opnieuw via YouTube te volgen zijn.

kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio