In totaal stierven zo’n 300 vissen door de omstandigheden, vooral karpers en brasems. ©  Joren De Weerdt

Vissen sterven door zuurstoftekort in ringgracht Merksplas-Kolonie

Merksplas -

Een voorbijganger merkte deze week op dat er heel wat dode vissen dreven in de ringgracht van Merksplas-Kolonie. Ze stierven door de ongunstige weersomstandigheden.

In totaal gaat het om zo’n 300 dode vissen. “De soorten waren voornamelijk karper en brasem”, zegt deskundige Rudi Yseboodt van het Agentschap Natuur en Bos. “Vermoedelijk waren de meeste al een tijdje overleden, maar is het nu pas opgemerkt. Er ligt een dikke laag kroos op het water. Door de droogte is de waterstand van de ringgracht erg laag. Dat zorgt in combinatie met de extreem hoge temperaturen voor een zuurstoftekort in het water. Er viel nog amper iets te redden. De brandweer is verwittigd om de kadavers op te ruimen. Anders wordt de geurhinder te sterk en de vele dode vissen vormen geen fraai zicht.”

De brandweer stelde recent hetzelfde probleem vast in een aantal private vijvers en kleine waterlopen. “Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met lage waterstanden. Massale vissterfte gaat zich dus in de toekomst nog vaker voordoen.” (ram)  

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio