Kunstenaar Jan De Winter. 

Kunstenaar Jan De Winter. © Luc Perdieus

Kunstenaar Jan De Winter (84) overleden

Mechelen -

In Woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo is donderdag Mechels kunstenaar Jan De Winter overleden. De Winter was onder andere schilder en cartoonist en hij richtte het cultuurcafé ‘Herten Aas’ op. Hij werd 84 jaar.

Jan De Winter gaf vooral tijdens de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw kleur aan de Mechelse kunstwereld. Hij begon als houtsnijder en ging in 1966 naar de Academie voor Beeldende Kunst. Later werd hij beroepskunstenaar en leraar kleur en vormgeving in Molenbeek. De Winter maakte vooral grote schilderijen, maar hij legde zich ook toe op het maken van cartoons en ontwerpen van kostuums. Verder was De Winter ook medeoprichter van cultuurcafé ‘Herten Aas’.

Met zijn werken oogstte Jan De Winter lof in binnen- en buitenland. Zo zijn er werken te bezichtigen in Warschau en Tokio. Hij was altijd rechtuit en maatschappijkritisch. Zo verbrandde hij ooit een van zijn werken voor de deuren van het Mechels cultuurcentrum uit protest tegen het oubollige cultuurbeleid van de stad. Later gooide hij ook nog werken in de zee.

Documentaire

De laatste maanden werkte De Winter nog aan een boek over zijn cartoons en een documentaire over zijn leven en werken. De eerste opnames waren al achter de rug. Maar na het overlijden van zijn echtgenote Clémentine vorig jaar raakte ook De Winter op de sukkel met zijn gezondheid. Donderdag overleed hij op 84-jarige leeftijd in WZC Damiaan in Tremelo. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio