©  BELGA

Drie klachten tegen Antwerpse coronamaatregelen afgewezen door Raad van State

De Raad van State heeft drie klachten afgewezen tegen de Antwerpse provinciale coronamaatregelen die gouverneur Cathy Berx eind juli nam. Een ervan was afkomstig van de vertegenwoordiger van de Antwerpse “Groep van Tien”, al hebben zij nog een gewijzigde versie ingediend waarover de procedure nog loopt.

Naast de “Groep van Tien”, bij monde van horecaondernemer Dirk Melis, diende ook een particulier uit Kasterlee een verzoekschrift tot schorsing van de politieverordening in. De derde klacht kwam van enkele fitnesscentra. Die moesten door de beslissing van Berx tijdelijk de deuren sluiten in een erg door het coronavirus getroffen regio rond de stad Antwerpen, maar intussen is die beslissing alweer ingetrokken en was het verzoekschrift dus zonder voorwerp geworden.

De klacht van de particulier werd afgewezen omdat de man in kwestie geen schadelijke gevolgen of nadelen kon aantonen en er dus geen uiterst dringende noodzakelijkheid bestaat om de politieverordening te schorsen. De klacht van Melis werd om een soortgelijke reden afgewezen. Melis trad volgens de Raad van State alleen naar voren vanuit zijn cateringbedrijf Melis Events en toonde niet aan dat zijn onderneming binnen de geldingsduur van de bestreden politieverordening (vier weken) onvermijdelijk afstevent op een faillissement. Het bedrijf zou vanwege zijn specifieke activiteiten - het gaat niet om een horecazaak die verplicht moest sluiten om 23 uur - op het eerste gezicht ook niet rechtstreeks getroffen zijn door de maatregelen van de gouverneur.

Melis diende eerder deze week met de steun van de “Groep van Tien” een gewijzigd verzoekschrift in, maar mogelijk is dat vanwege de nieuwe wijzigingen die Berx woensdag aankondigde zonder voorwerp. “We bekijken of we nog een derde versie indienen”, klinkt het bij de “Groep van Tien”. “Maar de nachtklok is net zoals de avondklok ongrondwettig.”