Jan Schrooten (in het wit) bij het kathedraalkoor. ©  Bert Hulselmans

Kapelmeester Jan Schrooten (82) overleden: “Voor zovelen een bepalende rol gespeeld”

Antwerpen -

Voormalig kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Jan Schrooten is op 82-jarige leeftijd overleden in woonzorgcentrum Sint-Camillus. Als kapelmeester leidde hij van 1968 tot 2000 het Antwerps kathedraalkoor en drukte zo zijn stempel op verschillende generaties jongeren.

Andreas Rotty

Jan Schrooten werd in Antwerpen geboren in 1937 en liep school in het Sint-Lievenscollege. Hij volgde pianolessen en studeerde notenleer en orgel aan het Conservatorium. Naast muzikaal was hij ook zeer religieus geïnspireerd. In 1961 werd hij gewijd als priester. Zijn twee passies vond hij terug in een studie kerkmuziek aan het Lemmensinstituut en al helemaal in zijn functie als kapelmeester van de kathedraal.

Van 1968 tot 2000 oefende Schrooten die functie uit, die inhoudt dat hij dirigent was van het kathedraalkoor. Een taak die hij met beide handen aanpakte. Hij voerde in dat de scholieren van het koor zeven keer per week kwamen zingen, waarvan vijf keer om 8u voor de start van de lessen. Via zijn internationale connecties verzorgde hij ieder jaar een zomerse koorreis naar het buitenland, gaande van Italië en Frankrijk tot uitzonderlijk de VS of Venezuela. Hij richtte in 1985 ook het meisjeskoor op.

“Voor mij en voor veel anderen heeft hij een bepalende rol gespeeld in onze jonge jaren”, vertelt Christian Devos, oud-koorlid en momenteel directeur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. “Langs de ene kant op het vlak van de roomse opvoeding en de leer van de liturgie en langs de andere kant de liefde voor muziek.”

“Hij eiste terecht inzet van het kathedraalkoor”, zegt Rudi Mannaerts, nu pastoor van de Sint-Andrieskerk. “Hij had ook zijn temperament. Hij kon de piano weleens hard dichtslaan om ons als bende pubers bij de les te houden. Of er vloog wel eens een kaft mijn richting uit met de woorden ‘Mannaerts, hou uw bebbel!’. Maar ik ben hem en het kathedraalkoor zeer schatplichtig voor de cultuur en het muziekonderricht die ik heb opgedaan.”

In 1983 werd Schrooten tot kanunnik benoemd. Hij was ook voorzitter van de Vlaamse tak van de internationale organisatie van jeugdkoren Pueri Cantores en afgevaardigde namens de bisschoppenconferentie naar de Cedame (Conférence Européenne des Associations de Musique d’Église).

De voorbije jaren verbleef hij in woonzorgcentrum Sint-Camillus in Antwerpen, waar hij in de nacht van dinsdag op woensdag gestorven is.

Jan Schrooten. © rr

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio