Twee jaar cel voor inbreker die ravage aanrichtte tijdens dagenlang verblijf in Café Jozef

De correctionele rechtbank heeft Robert B. veroordeeld tot twee jaar cel voor de inbraak bij Café Jozef op het Koningin Astridplein in Antwerpen. De man verbleef tijdens de lockdown meerdere dagen in het café en stal niet alleen een tv, werkmateriaal en sterke drank, maar liet ook een puinhoop achter voor de uitbater.

De inbraak werd op 1 april vastgesteld. De dader was vermoedelijk op 29 maart langs het keldergat naar binnen gedrongen en had meteen de elektriciteit uitgeschakeld, waardoor de bewakingsbeelden niets opleverden. Uit de borden met etensresten en de flessen met urine die hij had achtergelaten, bleek dat hij meerdere dagen in het café vertoefd had.

De inbreker had ook tal van vernielingen aangericht: de bingokasten waren opengebroken, koelkasten en inductiekookplaten waren kapot, glazen werden stuk gegooid en er lagen uitwerpselen in de kelder. In het appartement boven het café was er geplast op de vloer en een matras. De inbreker had ook een tv, werkmateriaal en flessen sterke drank gestolen. Muziekmateriaal stond klaar om meegenomen te worden.

De politie bekeek de beelden van de stadscamera’s en zag daarop een man in een camouflagebroek die enkele dagen voordien minutenlang door het raam van het café had staan gluren.

Robert B. kwam als verdachte in beeld door een vingerafdruk op een wijnfles in de kelder. Hij werd enkele dagen later slapend in een auto aangetroffen. Tussen zijn bezittingen werd een camouflagebroek gevonden.

De beklaagde ontkende de inbraak. Hij beweerde dat andere mannen al in het café aanwezig waren toen hij er binnen kwam. Hij had een biertje met hen gedronken en was daarna vertrokken. Compleet ongeloofwaardig, vond de rechtbank.

Naast de inbraak in het café werd hij samen met Damian M. ook nog veroordeeld voor enkele winkeldiefstallen. Damian M. kreeg vier maanden cel. Hij werd in januari nog veroordeeld tot twee jaar cel voor een vechtpartij onder daklozen met fatale afloop.

(belga)

DOEN!