©  Photo News

Liberalen en groenen trekken aan alarmbel: mogelijke staatshervorming baart zorgen

De liberale en groene families sturen samen een communiqué de wereld in om hun bezorgdheid over de federale regeringsvorming te uiten. “Onder meer rond het institutionele luik”, klinkt het. “De aanpak van de preformateurs leidt tot een nog complexere staatsstructuur. Dat model is niet het onze.”

agy

Ecolo en Groen, MR en Open Vld zijn naar eigen zeggen bereid om mee te werken aan een België dat efficiënter werkt, “ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dag. Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg. Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar anderen net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen. Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich.”

Tijd dringt

De groene en liberale families benadrukken dat de tijd dringt. “We willen vermijden dat er verder tijd verloren gaat en vragen aan de opdrachthouders om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen.” Om eraan toe te voegen dat ze weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden.

De entente tussen de twee families was gisteren al in de maak. Bij N-VA zien ze een overduidelijk manoeuvre richting Vivaldi, een paars-groene regering aangevuld met CD&V en dus zonder de Vlaams-nationalisten. Vooral MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou de voorbije dagen stevig aan die kar getrokken hebben.

MEER OVER Regeringsvorming federaal

Nu in het nieuws