© ATV

Babyboom bij flamingo’s in Antwerpse Zoo: vier kuikens geboren

Deze zomer werd een recordaantal flamingokuikens geboren in Zoo Antwerpen. Niet lang nadat Vega en Vida zich een weg doorheen hun ei pikten, kregen de pluizige diertjes het gezelschap van twee nieuwe kuikens: Vista en Viento.

De vier donzige steltlopers stellen het goed. Ze zetten hun eerste stapjes op het groene gras van het flamingoverblijf.

“Vega en Vida zijn intussen al een pak gegroeid en zijn ongeveer een halve meter groot. Hun witte donskleed kleurde intussen grijs”, zegt dierverzorger Heidi. “Vista en Viento zijn nog steeds wit en zijn zo’n dertig centimeter groot.”

 © Zoo Antwerpen

De vier kuikens leefden de afgelopen weken samen met hun ouders in een afgescheiden perk, op afstand van de groep. Donderdag maakten de donzige dieren voor het eerst kennis met de rest van de kolonie en zetten ze hun eerste stapjes op het groene gras van het flamingoverblijf. “De vader van het jongste kuiken is bij de dieren gebleven en begeleidde hen rustig naar de groep”, klinkt het bij de verzorgers.

Uniek kwartet

De vier flamingo’s vormen een uniek kwartet, want nooit eerder waren er tegelijkertijd vier kleintjes in de dierentuin te bewonderen. Meer nog, in 2018 was het bijna dertig jaar geleden dat een flamingokuiken in de zoo van Antwerpen werd geboren. Vorig jaar breidde de kolonie uit met twee kuikens. De groei van de kolonie is volgens de Zoo onder meer te danken aan de vernieuwing van het flamingoperk aan de inkom en de komst van jonge vogels uit andere dierentuinen. “Deze jonge, geslachtsrijpe dieren bouwden vlijtig aan nesten en legden eieren. Dat werkte stimulerend voor de hele groep”, zegt verzorger Heidi.

De vier jonge flamingo’s in de Zoo. Vega en Vida hebben hun groespurt al ingezet. Vista en Viento komen nog maar net uit hun ei. ©   Zoo Antwerpen

Succeskoppel

Toch is deze ongeziene groepsuitbreiding vooral de verdienste van één succeskoppel. Het zorgvuldig gekoppelde ouderpaar zorgde voor maar liefst drie bevruchte eieren, waarvan ze er één om de beurt zelf uitbroedden. Normaal gezien legt een flamingovrouwtje slechts één ei. “De andere twee eieren werden succesvol door foster- of pleegouders uitgebroed. Zij zullen de kuikens ook verder grootbrengen”, legt verzorger Heidi uit.

Met de komst van Vega, Vida, Vista en Viento telt de kolonie maar liefst veertig statige steltenlopers.

 joro

MEER OVER Zoo Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio