De pluimes moest wijken voor het plaatsen van een torenkraan. ©  rr

Boom in binnenstad illegaal gekapt voor plaatsen torenkraan

Mechelen -

Een pluimes in de Mechelse binnenstad is woensdag illegaal gekapt voor het plaatsen van een torenkraan. Dat zorgt voor flink wat beroering.

Sven Van Haezendonck

De plannen voor Plopsaqua en de bouw van het winkelpark Malinas in de lus van de R6 maken de kap van bomen tot een maatschappelijk en politiek gevoelig thema. Toen woensdag een boom in de Sint-Katelijnestraat genadeloos werd omgehakt, leidde dat op sociale media tot flink wat verontwaardiging. In de plaats kwam een torenkraan voor de werkzaamheden op een werf aan de overkant van de straat.

Eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen), bevoegd voor Natuur- en Groenontwikkeling, werd er meteen op aangesproken. “Ik kan u verzekeren dat ik not amused was. Toen wij op de hoogte werden gebracht, was het al te laat”, reageert hij. De kap van de waardevolle pluimes gebeurde illegaal. “Zonder toelating en zonder vergunning. Op het signalisatieplan voor de torenkraan was duidelijk aangegeven dat de boom moest blijven staan”, zegt Princen.

De eerste schepen ging samen met de politie ook ter plaatse. “Wij hebben de aannemer duidelijk gemaakt dat dit absoluut niet kan. We pikken dit niet. Hij mag zich aan een serieuze boete verwachten. Al krijgen we de boom daarmee natuurlijk niet terug. Er moet sowieso een nieuwe boom van voldoende omvang voor in de plaats komen”, legt de schepen uit.

Voor Jan De Coster, de man achter Groene Buffer van Mechelen-Zuid, is deze kap een gevolg van de politiek die het stadsbestuur voert. “De stad moet groeien en voor elke gekapte boom zetten we er twee in de plaats, is het motto. Wanneer je bomen als wegwerpproducten gaat beschouwen, zal het niemand verbazen dat er alweer een aannemer met een strakke deadline de kantjes wil afrijden”, zegt hij.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio