© ATV

OVERZICHT. Avondklok wordt nachtklok en horeca tot 1u open: Antwerpse coronamaatregelen aangepast

De provincie Antwerpen stuurt enkele coronamaatregelen bij. De avondklok wordt een nachtklok en de horeca mag open tot 1u in plaats van 23u. Ook voor de cultuursector is er goed nieuws. De bijgestuurde maatregelen gelden tot eind augustus. Een overzicht.

• Nachtklok

De avondklok werd tijdelijk afgevoerd vanwege de hittegolf, maar wordt vannacht (woensdag op donderdag) opnieuw ingevoerd als een “nachtklok”. Tussen 1.30u en 5u zullen niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn. Niet meer vanaf 23u dus, zoals voor de hittegolf. Daarom gebruikt Antwerps gouverneur Cathy Berx de term nachtklok in plaats van avondklok.

Alleen wie een essentiële verplaatsing, een verplaatsing om medische redenen, een verplaatsing van of naar het werk of een verplaatsing van of naar een vakantieplek maakt, mag zich in de provincie Antwerpen tussen 1.30u en 5u in de openbare ruimte begeven. “Dat is noodzakelijk om afterparty’s en feestjes te vermijden”, zo verdedigde Cathy Berx de nieuwe nachtklok.

• Horeca

Cafés en restaurants krijgen iets meer ademruimte. Hun verplichte sluitingsuur wordt verlaat met twee uur, van 23u tot 1u.

In horecazaken mag het gezelschap aan een tafel bestaan uit maximaal tien mensen. Registratie voor klanten blijft verplicht en elke horecazaak moet voortaan ook een document ophangen met alle veiligheidsvoorschriften. De registratie geldt ook in wellnesscentra, sportlessen, zwembaden, casino’s en speelautomatenhallen en feest- en recreatiezalen.

• Mondmasker

Het dragen van het mondmasker blijft de regel in de openbare ruimte, markten en op het openbaar vervoer. De verplichting geldt niet op plaatsen en momenten waar de kans op overdracht van het virus minimaal is.

• Cultuur en evenementen

Ook voor de cultuur- en evenementensector had Berx enig positief perspectief. Publieksevenementen die voldoen aan de strenge voorschriften, zoals geformuleerd in een goedgekeurd sectorprotocol, zijn weer mogelijk. Zoals elders in het land kunnen er dus ook weer in de provincie Antwerpen evenementen plaatsvinden met maximum honderd toeschouwers binnen en tweehonderd in de openlucht. Het gaat om het sectorprotocol dat al op 12 juni werd goedgekeurd door de GEES.

Andere evenementen die daar niet aan voldoen, blijven verboden. Dat betekent concreet dat op privé-evenementen, zoals trouwfeesten, maximaal tien personen aanwezig mogen zijn. Kinderen onder de 12 jaar worden daarbij niet meegeteld. “Wat puur particulier is, daar moeten we héél omzichtig mee blijven omspringen”, aldus Cathy Berx.

• Sporten

Voor sporten in niet-georganiseerd verband komen er geen wijzigingen. Sporten blijft toegestaan in groepen van maximaal tien, steeds dezelfde personen. Alleen contactloos sporten is toegestaan. Indoor sporten is toegestaan voor een groep van maximaal tien personen. Dat moet wel gebeuren in een goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens honderd vierkante meter.

• Geen onderscheid meer binnen provincie

De politieverordening geldt voor de hele provincie Antwerpen. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen gemeentes met veel of weinig besmettingen. De burgemeesters kunnen wel nog bijkomende maatregelen nemen.

• Thuiswerken

Thuiswerken is in de provincie Antwerpen niet langer verplicht, maar “het blijft wel de regel”. Dat concludeert ondernemerskoepel Voka uit de gewijzigde politieverordening van gouverneur Cathy Berx en na overleg met haar. “Onder andere door die verplichting had één op de drie bedrijven sinds eind juli bijkomend omzetverlies”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “De aanpassingen geven onze bedrijven weer wat meer zuurstof. Want die is bij een heel aantal ondernemingen bijna op.”

Berx: “Aanpassingen, géén versoepelingen”

 ©  BELGA

Op de persconferentie over de bijsturing van de Antwerpse maatregelen had gouverneur Cathy Berx het duidelijk over “aanpassingen of bijsturingen” en “zeker niet over versoepelingen”. Door daar de klemtoon op te leggen, wil Berx duidelijk maken dat de coronadreiging nog niet voorbij is.

“We willen vermijden dat er opnieuw ongewenst gedrag ontstaat”, aldus Berx. “Na de eerste piek hebben we de verkeerde verwachting gecreëerd dat we ons oude leven weer konden hervatten. Die fout mogen we niet meer herhalen.” Ook nu mogen we zeker nog niet te vroeg victorie kraaien, zeker nu vakantiegangers weer terug naar huis komen en ook seizoensarbeiders komen en gaan.

De gouverneur wil dus geen illusies wekken. “We zullen nog een tijd moeten samenleven met die virus, in afwachting van een vaccin en daarom zullen we onze inspanningen nog een tijdje moeten aanhouden.”

Nochtans zijn er volgens Berx hoopgevende signalen. Zo is het aantal besmettingen in de provincie door de inspanningen van de afgelopen weken in dalende lijn. Ook is het reproductiegetal (dat toont hoeveel extra besmettingen één persoon met Covid-19 gemiddeld veroorzaakt) in enkele weken tijd gedaald van twee naar onder de één. Daarnaast werkt de contactopsporing ook steeds performanter “en dat is heel vertrouwenwekkend”.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS