© Reuters

Trein ontspoord in Schotse Aberdeenshire: mogelijk drie doden

In Aberdeenshire, in het noordoosten van Schotland, is woensdagochtend een passagierstrein ontspoord. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het incident “buitengewoon ernstig”. De treinbestuurder zou het ongeval volgens de website Edinburghlive niet overleefd hebben.

De trein bestond uit een locomotief en vier rijtuigen. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de locomotief en drie rijtuigen ontspoorden door een verschoven berm. Het regent al enkele dagen hevig in het noorden van Schotland, en verschillende delen van de regio kampen met overstromingen. “Het incident vond plaats op de spoorlijn tussen Dundee-Aberdeen, ter hoogte van de kuststad Stonehaven”, zegt de woordvoerder van de plaatselijke politie. “Ongeveer 30 hulpverleningsvoertuigen - inclusief luchtambulanceondersteuning - zijn ter plaatse in het Schotse Stonehaven en er komen er nog meer aan”, zo melden lokale media.

Volgens de Britse krant Daily Mail is de motor van de trein kort na het incident in brand gevlogen. Rookwolken op de plek van het ongeval zijn van grote afstand te zien. Volgens de Schotse politie en de operatoren van het treinnetwerk is het echter te vroeg om conclusies te trekken vooraleer het onderzoek afgerond is. Ook over het aantal gewonden en getroffen passagiers spreken ze zich voorlopig niet uit. Volgens de website Edinburghlive is er sprake van minstens een dode. Volgens de site zou de treinbestuurder het ongeval niet hebben overleefd hebben. Mogelijk is er nog een tweede dodelijk slachtoffer, meldt de site

Volgens het Amerikaanse CNN heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon in het parlement bevestigd dat er verschillende zwaargewonden zijn. “Mijn gedachten zijn bij de getroffenen.” Ook premier Boris Johnson van Groot-Brittannië heeft al gereageerd. “Ik ben bedroefd te horen van het zeer ernstige incident in Aberdeenshire en mijn gedachten zijn bij alle getroffenen. Mijn dank aan de hulpdiensten ter plaatse”, zei Johnson.

 lla