Steven Van Gucht: “Brussel zit binnen tweetal weken op niveau van Antwerpen”

Als de toename van de coronacijfers zoals die nu is aanhoudt in Brussel, zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnen een tweetal weken het huidige niveau van Antwerpen bereiken. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gezegd tijdens de persconferentie over het coronavirus.

“De grootste stijging zien we momenteel in het Brussels gewest. Het weekgemiddelde is er toegenomen met 57 procent. Dat is iets lager dan de week ervoor, maar blijft zorgbarend”, zei Van Gucht woensdag.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest overschreed de kaap van het weekgemiddelde woensdag dus 50 gevallen per 100.000 inwoners. Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt woensdag namelijk dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen van COVID-19 werden geregistreerd. Een dag eerder ging het nog om 47,1 gevallen per 100.000.

Daling van 3 procent in provincie Antwerpen

Sinds enkele dagen lijkt de toename van het virus af te vlakken, zei Van Gucht woensdag nog. “De exponentiële groei lijkt gebroken”. De viroloog benadrukte wel dat er belangrijke regionale verschillen zijn. In de provincies Antwerpen, Limburg en Luxemburg zitten de curves eerder in dalende lijn. In de provincie Antwerpen, waar een derde van alle besmettingen plaatsvinden, is er een daling van 3 procent.

In de overige provincies zien we momenteel stijgingen tussen de 20 en 50 pct op weekbasis. De sterkste toenames zijn in de provincies Luik en Oost-Vlaanderen, waar zo’n 400 nieuwe gevallen per week worden geregistreerd.

Dinsdag werden ook 48 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, waarvan 11 in Antwerpen en 12 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Dat is het hoogste aantal dagopnames sinds eind mei. Dat moet er ons aan herinneren dat het virus nog steeds gevaarlijk is, ook al zijn dit niet de ernstige toestanden zien zoals in maart en april”, aldus nog van Gucht.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS