©  AFP

Gemiddeld aantal besmettingen stijgt naar 604 per dag, mondmasker verplicht in Brussel

Bron: BELGA

In de periode van 2 augustus tot 8 augustus raakten in ons land gemiddeld 604,1 mensen per dag besmet met Covid-19. Het gaat om een stijging met 12 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Dat blijkt woensdag uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de kaap van het weekgemiddelde van 50 gevallen per 100.000 inwoners overschreden. Het dragen van een mondmasker voor iedereen ouder dan 12 jaar is daarom voortaan verplicht in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In totaal testten in ons land sinds het begin van de pandemie al 75.008 mensen positief op Covid-19, 388 meer dan een dag eerder gemeld.

De ziekenhuisopnames stegen tussen 2 en 8 augustus met 21 procent naar een gemiddelde van 27,4 opnames per dag. Dinsdag werden nog 307 bedden (-5) ingenomen door Covid-19-patiënten. Van hen lagen er 77 (+4) op intensieve zorgen, 38 mensen (-4) werden beademd.

Tussen 2 en 8 augustus overleden gemiddeld elke dag 3,7 coronapatiënten, een toename met 63 procent op weekbasis. In totaal bezweken al zo’n 9.885 zieken in België aan de gevolgen van het longvirus. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder gemeld.

Mondmasker verplicht in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dragen van een mondmasker dat de neus en de mond bedekt voortaan verplicht voor iedereen van twaalf jaar of ouder. De maatregel geldt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het gewest. Dat maakt Brussels minister-president Rudi Vervoort woensdagochtend bekend.

De regelgeving voorziet wel enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist tijdens sportbeoefening, bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg, en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen. Altijd moet de social distancing worden nageleefd, luidt het verder.

Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Er komen versterkte politiecontroles om toe te zien op de naleving van deze maatregel en van alle andere maatregelen die op 27 juli zijn uitgevaardigd door de Nationale Veiligheidsraad.

MEER OVER Coronavirus