©  Patrick De Roo

‘Groep van Tien’ wil herinvoering avondklok tegenhouden met nieuwe procedure

Antwerpen -

De ‘Groep van Tien’ vecht opnieuw de avondklok aan in de provincie Antwerpen bij de Raad van State. Ze willen zo beletten dat na de hittegolf deze maatregel weer wordt gehandhaafd.

Het eerste verzoekschrift tot schorsing van de beslissing van gouverneur Cathy Berx rond de avondklok werd dinsdag behandeld. Alleen was er geen juridische grond meer omdat door de hittegolf deze maatregel vorig week werd opgeschort. Dit betekent niet dat de avondklok ook van de baan is. De gouverneur bekijkt deze week of de avondklok opnieuw moet worden nageleefd. Dat zal afhangen van het aantal coronabesmettingen.

Daarom dat deze groep van Antwerpenaars opnieuw naar de Raad van State stapt. Volgen hen is de avondklok absurd en buiten proportie. De zaak wordt vrijdag normaal behandeld.

“Door de avondklok vorige week op te schorten, belette de gouverneur dat er een uitspraak kwam van de Raad van State. Er werd echter een nieuwe politieverordening geschreven met opnieuw een avondklok. Daarom dat ook wij nu een nieuw verzoekschrift doen. Onze argumenten tegen de avondklok blijven overeind. We hebben steeds meer het aanvoelen dat de overheid de grenzen van het juridische op zoekt”, zegt Aimé Schrauwen, lid van de ‘Groep van Tien’.

Volgens Dirk Melis, ook lid van de ‘Groep van Tien’ en CEO van Melis Events, tonen de cijfers rond besmettingen aan dat de oorzaak niet ligt bij mensen die ’s nachts buiten zijn.

“Virologen zeggen steeds dat het effect van een maatregelen ten vroegste twee tot drie weken na de invoering zichtbaar wordt”, zegt Melis. “We zien nu al dat de cijfers stagneren en zelf beginnen dalen in Antwerpen. De oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen zal dus ergens anders moeten worden gezocht.” svw

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS