© ATV

Antwerpse moskeeën dienen klacht in tegen Tom Van Grieken en Vlaams Belang: “Dit moet stoppen”

De Al Aqsa Moskee en Cultureel Centrum Moskee Omar hebben klacht ingediend tegen Vlaams Belang en voorzitter Tom Van Grieken wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. Dat gebeurde nadat de partij een filmpje verspreidde van een rij wachtende mensen aan de Al Aqsa Moskee op de dag van het Offerfeest met de opmerking: ‘Dit is de echte reden waarom héél de provincie Antwerpen gestraft wordt.’

Elien Van Wynsberghe

Op 31 juli vond het Offerfeest plaats, midden in de tweede coronagolf. “Het merendeel van de moskeeën sloot daarom vrijwillig de deuren waardoor het offerfeestgebed nauwelijks heeft plaatsgevonden. Een aantal moskeeën opende wel, zij het conform de corona-richtlijnen. Waaronder de Al Aqsa Moskee”, zegt Yassin Louarroudi, voorzitter van Cultureel Centrum Moskee Omar dat net als de Al Aqsa Moskee gelegen is in de Tulpstraat in Antwerpen-Noord.

Op een bepaald moment werd het drukker in de straat. “Dat kwam doordat er aan de ingang veiligheidsmaatregelen van kracht zijn zoals het ontsmetten van de handen. De politie is toen langsgekomen om te handhaven maar stelde geen inbreuken vast op de veiligheidsmaatregel. En in de moskee nam de politie akte van een vlekkeloze organisatie”, zegt Louarroudi.

“In de tweet wordt onterecht gesuggereerd dat onze provincie gestraft wordt door de moslimgemeenschap. Moslims en moskeeën worden afgeschilderd als de oorzaak voor de stijging in de coronacijfers. Dat zijn zware beschuldigingen die bovendien aanzetten tot haat en discriminatie en daar moeten Vlaams Belang en Tom Van Grieken verantwoordelijk voor worden gesteld”, zegt Louarroudi.

(Lees verder onder de tweet)

Gestigmatiseerd

Beide moskeeën dienden maandag een klacht in. “Dit moet stoppen. Dit kan niet meer. Onze gemeenschap wordt gestigmatiseerd. Wij hebben hier verschrikkelijk veel haatreacties op gekregen”, zegt Louarroudi nog. “En wij vrezen dat zulke berichten bepaalde mensen effectief zullen aanzetten tot het ondernemen van actie op basis van hun haatgevoelens.”

Enkele van de vele haatreacties die er op Facebook kwamen na de post van Vlaams Belang. 

Volgens de moskeeën gebeurde alles, zowel binnen als buiten de moskeeën, volgens de corona-richtlijnen. ©  rr

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio