©  Karel Hemerijckx

Anticonceptie via maïs moet duivenplaag tegengaan

Mechelen -

Om de populatie stadsduiven onder controle te houden, gaat de stad Mechelen vanaf het najaar speciale maïskorrels verspreiden. Die korrels worden behandeld met het diervriendelijke anticonceptiemiddel Nicarbazine. Andere dieren ondervinden er geen hinder van.

De stad Mechelen gaat in het najaar van start met het verspreiden van niet-hormonale anticonceptie voor duiven. Dat doen ze via automatische voederdispensers die verspreid worden in de stad. De maïskorrels die de duiven te eten krijgen, worden behandeld met Nicarbazine. Dat product dient normaal voor de bestrijding van darmparasieten bij vogels, maar heeft als bijwerking dat er zich geen vrucht kan ontwikkelen in de eieren van de duiven. Zo hoopt de stad de duivenpopulatie onder controle te houden.   

“Deze vorm van anticonceptie is niet alleen efficiënt, het is ook nog eens diervriendelijk”, zegt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Omdat een duif voldoende van de maïskorrels moet binnenkrijgen, heeft het geen effect op de dieren van duivenmelkers die sporadisch zouden mee-eten. Voor kleinere vogels zijn de maïskorrels te groot en ook de valken ondervinden geen hinder van het product wanneer ze een duif vangen.”

In uitzonderlijke gevallen, zoals bij extreme overlast, blijft de stad gebruikmaken van inloopkooien. Binnen de vijf jaar wil de stad de duivenpopulatie tot 80% verminderen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio