Premier Hassan Diab ©  EPA-EFE

Volledige Libanese regering neemt ontslag: “Maar geen vlucht voor verantwoordelijkheid”

De voltallige Libanese regering neemt ontslag. Dat heeft de minister van Gezondheid aangekondigd na afloop van een ministerraad, melden verschillende media. Volgens minister van Gezondheid Hamad Hassan is het ontslag “geen vlucht voor verantwoordelijkheid”.

jvh

Om 19.30 uur plaatselijke tijd (18.30 uur Belgische tijd) houdt de Libanese premier Hassan Diab een tv-toespraak. Eerder op de dag werd al volop gespeculeerd over een ontslag van Diab en de rest van zijn regering.

In het weekend had Diab nog gezegd dat hij vervroegde verkiezingen zou voorstellen, om zo de situatie op straat in Beiroet te kalmeren. Normaal zou de volgende stembusgang in Libanon pas in 2022 doorgaan.

Al vier ministers opgestapt

De voorbije dagen en uren stapten al vier ministers op uit de regering, na de zware explosie vorige week dinsdag in de haven. Daarbij vielen al zeker 160 doden en 6.000 gewonden. Honderdduizenden zijn dakloos geworden. De explosie bracht ook massaal straatprotest op de been tegen de regerende politici. Onder andere de ministers van Justitie en van Financiën stapten al op. Dat verhoogde de druk op Diab nog verder.

Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers keren zich nu ook tegen de regering omdat ze die, vanwege de wijdverspreide corruptie, verantwoordelijk houden voor de ramp.

LEES OOK. Al zes jaar een tikkende tijdbom: gevaarlijke stof die explosie in Beiroet veroorzaakte, lag al die tijd in de haven

MEER OVER Ontploffing Beiroet