BOEK. Attica Locke - Duistere wortels

Wie Bluebird Bluebird van Attica Locke heeft gelezen, voor ons nog altijd de beste misdaadroman van de voorbije twaalf maanden, leerde dat het moderne racisme in de Verenigde Staten tentakels heeft die veel verder reiken dan de klassieke driehoek Mississippi, Alabama en Louisiana.

Zo is er Oost-Texas, waar zwarte medeburgers nog altijd met openlijke minachting worden bejegend en groupuscules als de Aryan Brotherhood onder het oog van omnipotente sheriffs en magistraten kunnen bloeien en groeien. Het is in deze omgeving dat Darren Mathews, de enige zwarte Texas Ranger in de wijde omgeving, zich overeind probeert te houden.

Tegen beter weten in gaat hij in zijn eentje de strijd aan met de lokale bourgeoisie, met grondspeculanten en woonwagenbewoners, voor wie de term white trash eigenlijk nog veel te positief klinkt. Locke slaagt er in Duistere wortels voor de tweede keer in om een spannend verhaal in te bedden in een adembenemende socio-culturele setting, die niet alleen heden en verleden met elkaar verbindt, maar ook een waarschuwing voor de toekomst inhoudt. Best te lezen met op de achtergrond een door Lightnin’ Hopkins en Jessie Mae Hemphill gedomineerde playlist. Wat een schrijfster!

Volt, 300p 

ged

MEER OVER Boekrecensies

Nu in het nieuws