Op het strand van Oostduinkerke werden enkele jongeren opgepakt die voor overlast zorgden.

Op het strand van Oostduinkerke werden enkele jongeren opgepakt die voor overlast zorgden. © foto RV

Ook verschillende incidenten aan Westkust: Kempens koppel weigert mondmasker te dragen “omdat het huwelijksverjaardag vierde”

Ook op de stranden aan de Westkust hadden de coronacoaches en de politie afgelopen weekend de handen vol met de grote drukte en verschillende incidenten van strandgasten die weigerden de coronaregels te volgen. Zo vond een koppel zestigers uit Kasterlee het niet nodig een mondmasker te dragen “omdat het hun huwelijksverjaardag vierde”.

Jelle Houwen

Niet alleen in Blankenberge en Knokke-Heist liepen de gemoederen afgelopen weekend hoog op. Ook op de stranden aan de Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort) was het afgelopen weekend zeer druk. De stranden waren goed bezet en in De Panne konden dagjestoeristen zondag niet meer langskomen. Op de andere stranden waren ze wel nog welkom. Overal hadden de coronacoaches de handen meer dan vol om de toeristen op de plichten te wijzen rond de geldende maatregelen. Her en der moesten ze de politie oproepen voor verschillende incidenten.

“Mondmasker? Wij vieren trouwverjaardag”

Het opvallendste incident was er zondagmiddag op de Zeedijk van De Panne. Een koppel zestigers uit Kasterlee bleef het de coronacoaches lastig maken omdat ze het vertikten een mondmasker te dragen. “Ook tegenover de politie bleven ze weigeren”, zegt Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. “Ze zeiden dat ze hun huwelijksverjaardag vierden en daarom geen mondmasker wilden dragen. Ze lachten de politie eigenlijk gewoon uit, ook na verschillende malen aandringen. Daarop werden ze ook agressief. De vrouw probeerde een kopstoot uit te delen waarna ze naar het commissariaat werden overgebracht. In de combi beschadigde de man ook nog het plexiglas.”

Het koppel kan naast een boete voor het niet dragen van het mondmasker vervolgd worden voor geweld tegen de politie.

Dat geldt ook voor een Franstalige man die in de Zeelaan in de Panne voor dezelfde reden opgepakt werd en ook een kopstoot wilde uitdelen. In de Zeelaan in Koksijde weigerden drie jongeren uit Beloeil en Bernisart een mondmasker te dragen tot ze verplicht werden die te gaan halen in hun auto. “En op het strand van Oostduinkerke werden vier jongeren uit Charleroi, Namen en Doornik opgepakt omdat ze onder invloed van alcohol voor overlast zorgden. En zo waren er nog enkele incidenten”, zegt Ine Deburchgraeve nog.

Dagelijks uitschelden

“De politie werd ook verschillende malen uitgescholden voor racist, klootzak of dommerik omdat ze de burgers wezen op hun plichten. Jammer genoeg is dit dagelijkse kost. De politie is ook getraind om hier niet op in te gaan.

In een frituur in De Panne droeg het personeel geen mondmasker, net als in twee andere horecazaken. Ook hier werd een pv voor opgesteld. Op de DK-bus tussen Duinkerke en De Panne werd gecontroleerd op de aanwezigheid van grote groepen.”

Dankbaar voor plichtbewuste burgers

Ondanks de verschillende incidenten, de hitte en de grote drukte bleef alles wel beheersbaar voor de politie. “Het was een topweekend aan de kust maar dat zijn we ook gewoon. We moeten daarbij de grote meerderheid van de plichtbewuste burgers danken die zich wél schikken naar de coronamaatregelen. En die beseffen dat de politie enkel haar werk doet om hierop te helpen toezien”, besluit de woordvoerster.