Het gebouw op de hoek van de Handelslei en de Andreas Vesaliuslaan, met links achter de nieuwbouw. 

Het gebouw op de hoek van de Handelslei en de Andreas Vesaliuslaan, met links achter de nieuwbouw. ©  kristin matthyssen

Interbellumarchitectuur moet, ondanks protest, plaatsmaken voor nieuwbouw

Sint-Antonius
kma

Zoals eerder aangekondigd, gaat centrum voor geestelijke gezondheidszorg Vagga nu ook het gebouw van psychiatrisch centrum Bethanië op de hoek van de Handelslei en de Andreas Vesaliuslaan in Sint-Antonius afbreken. De nieuwbouw er vlak achter is net voltooid.

Eerder werden ook al twee paviljoenen afgebroken, maar die sloop was minder zichtbaar omdat ze zich op de campus bevonden, terwijl dit gebouw beeldbepalend is omdat het tegen de straat staat.

LEES OOK. Emmaüs plant nieuw psychiatrisch verzorgingstehuis met veertig studio’s

De gebouwen behoren tot de oude kernsite uit 1924 en werden ontworpen door de modernistische architect Huygh in opdracht van de zusters van het Convent van Bethlehem uit Duffel die tijdens de Eerste Wereldoorlog met hun vierhonderd psychiatrische patiënten op de vlucht hadden moeten slaan voor het Duits geweld.

De heemkundige kring protesteerde tegen de sloopvergunningen. “Wij betreuren dit ook”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA), “maar het is begrijpelijk dat Vagga haar zorg wil verlenen in hedendaagse gebouwen die aan de huidige normen voldoen.” De twee dokterswoningen in dezelfde stijl aan het Administratief Centrum zijn eigendom van de gemeente en mogen niet gesloopt worden.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio