©  © Gil Plaquet

Politie sluit vier horecazaken die coronamaatregelen overtreden

Mechelen -

De politie heeft afgelopen weekend vier Mechelse horecazaken bestuurlijk gesloten. In de zaken werden de coronamaatregelen flagrant met de voeten getreden. Bij de sluiting van twee ervan kwam het zelfs tot verbale en fysieke agressie. Het ging telkens om horecazaken die al vaker in aanraking kwamen met de politiediensten.

Stijn Van de Sande

Bij een controleactie van de politie Mechelen-Willebroek afgelopen weekend bleken vier horecazaken in Mechelen niet in orde met de coronamaatregelen. “In zowat alle gevallen droegen de uitbater en het personeel geen mondneusmasker”, verduidelijkt Dirk Van de Sande. “Dat is nochtans al lange tijd verplicht. Ook de registratie van de klanten verliep in deze zaken niet goed. Noodzakelijke gegevens werden niet genoteerd, waardoor een goede contact tracing bij een besmetting onmogelijk zou zijn.”

Omdat de regels flagrant met de voeten werden getreden, besloot de politie om de vier zaken meteen te sluiten. De uitbaters zullen gehoord worden door de burgemeester, die kan beslissen om de sluiting te verlengen.“Bij de invoering van de maatregelen kregen alle horecazaken bezoek van de dienst Economie van de stad”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Iedereen is dus op de hoogte van de regels, maar toch blijft een beperkt aantal uitbaters hardleers.”

“Ondanks de dagelijkse berichtgeving over de cijfers en het stijgende aantal besmettingen in de regio, zijn er enkelingen die de regels negeren”, klinkt het. “Dat dwingt me om de zaken te sluiten. Ik hoop dat dit een signaal mag zijn aan de betrokken zaakvoerders, maar evenzeer een aanmoediging aan alle anderen die de regels wel naleven. Alleen door het strikt opvolgen van de richtlijnen komen we het snelst uit deze moeilijke periode.”

Ordeverstoring

In twee horecazaken verliep de verplichte sluiting niet zonder slag of stoot. “Tijdens de controles werden onze collega’s verbaal belaagd door uitbaters, personeelsleden en klanten”, aldus Van de Sande. “Bij een van de tussenkomsten was er zelfs versterking nodig van een interventieploeg. Twee personen werden opgepakt voor ordeverstoring en krijgen een extra proces-verbaal.”

Alle vier de horecazaken lieten zich in het verleden al in negatieve zin opmerken en zijn dan ook bekend bij de politiediensten. “We kregen verschillende meldingen van overlast en bij controles tijdens de afgelopen maanden stelden we heel wat inbreuken vast. Een van de zaken werd in het verleden al eens bestuurlijk gesloten”, klinkt het.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS