© Junior Verbeke

Extra maatregelen aan de kust, Blankenberge en Knokke sturen dagtoeristen naar huis

Om een herhaling van zaterdag te vermijden, toen onder meer een massale vechtpartij uitbrak op het strand van Blankenberge, heeft de Veiligheidscel zondag enkele nieuwe maatregelen getroffen aan de kust. Er zullen extra federale agenten worden ingezet, ook op het strand. Eerder raakte al bekend dat Blankenberge vandaag de komst van dagjestoeristen verbiedt en dat er ook in Knokke-Heist politiecontroles zijn.

Veiligheidscel

Waarnemend West-Vlaams provinciegouverneur Anne Martens (CD&V) zat zondag samen met de Veiligheidscel in Brugge. Om extra maatregelen te bespreken om het veilig te houden aan de kust. “We zullen extra federale politieagenten inzetten om te controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Ze zullen patrouilleren. Verder komt er ook een massale monitoring aan de kust en ook op het strand.”

Dit om een scenario van zaterdag, waar jongeren de politie met parasols te lijf gingen op het strand, te vermijden. “Het is belangrijk om weten dat het hier om relschoppers gaat. Mensen met slechte bedoelingen die alles voor iedereen verpesten. We zullen er ook voor zorgen dat ze berecht worden.”

LEES OOK: OVERZICHT. Extra federale politieagenten aan de kust

Twintig mensen werden uiteindelijk gearresteerd. Drie zijn gerechtelijk aangehouden, zo klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De betrokkenen moeten nog verhoord worden over de feiten.

LEES OOK: Drie mensen opgepakt voor rellen op strand van Blankenberge

Blankenberge

Naar aanleiding van de onlusten op het strand van Blankenberge werd zaterdagavond beslist om zondag geen dagjestoeristen toe te laten. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) vond het nodig om eerst de rust te laten weerkeren in Blankenberge. Er werd ook opgeroepen om tussen 9 en 16 uur geen treinen naar de badstad te laten rijden, maar die beslissing kon op federaal niveau niet gerealiseerd worden.

Alle aankomende treinen in Blankenberge worden wel gecontroleerd door de politie. Mensen met een reservatie voor pakweg Sea Life, De Mol aan zee, een hotel of restaurant zijn wel welkom. Ook op de invalswegen richting Blankenberge zijn er zoals aangekondigd wegblokkades. “Als u vandaag niet in Blankenberge moet zijn, blijf er dan weg. Even tot rust komen om dan zo snel mogelijk weer te genieten van onze prachtige kust”, klinkt het.

LEES OOK: Vechtpartij op strand van Blankenberge: “Parasols vlogen in het rond”

Knokke-Heist

Ook Knokke-Heist weert tot nader order dagjestoeristen van haar grondgebied. Wie naar Knokke-Heist wil komen, zal een bewijs moeten voorleggen om de reis te verantwoorden, meldde burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens in de nacht van zaterdag op zondag in een persbericht. Hij verwees daarbij naar de incidenten van de voorbije dagen.

In de Natiënlaan in Knokke-Heist wordt zondag gecontroleerd op inkomende wagens. En dat veroorzaakt enorme files op de expressweg.

Oostende

Zondagochtend kondigde burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan dat het station van Oostende om 11 uur zou sluiten, maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. “In overleg met de gouverneur werd beslist dat ons station toch niet zal sluiten als de andere stations aan de kust openblijven”, tweette hij. “Toch blijft men van de NMBS vragen om het aantal reizigers en treinen te beperken.”

Het aantal treinreizigers zal wel strikt gemonitord worden, aldus Tommelein. Het is de bedoeling dat hoogstens 10.000 dagtoeristen met de trein naar Oostende kunnen reizen.

Zaterdagavond deed burgemeester Tommelein ook een oproep aan de NMBS om alle extra treinen naar Oostende te schrappen en om de capaciteit te beperken. De NMBS heeft nu verzekerd dat geen enkele trein met een bezetting van boven de 80 procent naar Oostende zal vertrekken. Bovenop de zomerregeling worden ook geen extra treinen ingezet.

Ter plaatse zal de stad samen met de experten op het vlak van ‘crowd control’ het aantal aankomende treinreizigers monitoren. Het is de bedoeling dat niet meer dan 10.000 dagtoeristen per trein naar Oostende kunnen komen. Voor de drie drukste stranden is ook nog steeds een aanmeldingssysteem van kracht. “Het zomerteam staat paraat om mensen te begeleiden. De politie is paraat om op te treden waar nodig. Het parket beloofde eerder deze week om amokmakers streng aan te pakken”, aldus Bart Tommelein.

En wat met de komende dagen? “De afspraken met de NMBS zijn heel duidelijk. Het kan niet meer dan er in Oostende 15.000 mensen per dag worden afgezet. “Onze politiekorpsen kunnen dat niet meer aan.”

Knokke

In de Natiënlaan in Knokke-Heist wordt zondagvoormiddag ook gecontroleerd op inkomende wagens. En dat veroorzaakt enorme files op de expressweg. Kort na de controles begonnen stonden er al honderden wagens aan te schuiven.

Het Verkeerscentrum waarschuwt zondagvoormiddag op vraag van de politie op de dynamische tekstborden bij de snelwegen voor grote drukte in Knokke en Blankenberge. Het is best om die gemeenten te vermijden, klinkt het.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS