©  Photo News

Wout van Aert kan heroïsche sprintzege in Milaan-Sanremo zelf niet geloven: “Ik dacht ‘wacht op mij’”

Wout van Aert heeft België een nieuw delirium bezorgd in dit bijzondere wielerseizoen. De man uit Lille won een zomerse editie van Milaan-Sanremo en rekende daarbij af met niemand minder dan Julian Alaphilippe. “Ik kan het niet geloven”, vertelde Van Aert voor de televisiecamera’s.

svar, bvc

LEES OOK. Hij doet het alweer! Wout van Aert klopt Julian Alaphilippe in Milaan-Sanremo en haalt eerste Monument binnen

Wout van Aert: “Scheelde een half wiel”

“Ik ben superblij. Hier heb ik geen woorden voor, zoals iedereen zeker die voor het eerst een Monument wint”, zei de gelukkige winnaar na afloop. “Het is gek om op die manier de tweede helft van het seizoen aan te vatten. Toen Julian Alaphilippe ging, probeerde ik aan te klampen. Ik kon niet meteen aanpikken maar toen ik omkeek, zat er niemand in mijn wiel. Ik moest dus wel doorgaan. In de afdaling kon ik het gat gelukkig dichtrijden. Op het einde drong Alaphilippe mij de koppositie op. Ik moest dus doseren, de groep niet laten terugkeren en toch nog iets overhouden voor de spurt. Ik had nog net genoeg over om met een half wiel te winnen.”

Julian Alaphilippe: “Sterkste heeft gewonnen”

“Ik heb zeker gemengde gevoelens, al ben ik blij met podium”, vertelde Julian Alaphilippe, die net naast een tweede opeenvolgende zege greep in La Primavera. “Ik wist dat Wout heel sterk zou zijn. Hij was topfavoriet. Ik ging vol gas op de Poggio, maar ik voelde meteen dat ik niet alleen het verschil kon maken. Tot de laatste twee kilometers werkten Wout en ik goed samen. De sprint was spannend, maar de sterkste heeft gewonnen.”

 ©  Photo News

Tiesj Benoot: “Nooit meer goed voorin gekomen”

“Net voor de voet van de Poggio kreeg ik een duw van Stybar. Ik moest uit dertigste positie terugkeren en ben nooit meer goed voorin geraakt”, legde Tiesj Benoot uit. “Ik heb Julian en Wout enkel van ver zien aanvallen. Beneden aan de Poggio heb ik mij dan op kop gezet voor Michael Matthews. Als we wat meer hulp kregen, konden we er misschien nog naar toe. Maar het was niet zo. Ik ben tevreden met mijn conditie. Het is mijn eerste finale van de herstart van het seizoen. Het kan alleen maar crescendo gaan. Nu rijd ik de Dauphiné”, aldus de ex-winnaar van de Strade Bianche.

Gilbert onder de indruk van Van Aert én Alaphilippe

“Het was loodzwaar, het was belangrijk om toch wat koel te proberen blijven. Toen Alaphilippe en Van Aert aanvielen, zat ik wat te ver naar achteren. Ik kon niet reageren”, vertelde Philippe Gilbert, die naast winst greep in het enige Monument dat nog op zijn palmares ontbreekt. “De twee sterksten zaten voorop. Ik heb niet echt spijt van iets, er waren in de slotkilometers ook niet echt mogelijkheden meer om bij Van Aert en Alaphilippe te komen. Het is weer een kans minder om deze wedstrijd te winnen, maar het is wat het is.”

De oud-wereldkampioen stak zijn bewondering voor de top twee ook niet onder stoelen of banken. “Wout van Aert heeft de perfecte koers gereden. Na de Strade Bianche was het voor mij al duidelijk hoe sterk hij was, maar in deze wedstrijd moet je tactisch ook sterk zijn. Hij heeft de perfecte wedstrijd gereden. k onthoud ook wat Alaphilippe hier doet. Het is al de vierde keer dat hij hier op het podium staat: op zijn leeftijd is dat straf.”

 ©  BELGA

Wilfried Peeters: “Ik verlies liever van Wout dan van iemand anders”

“We hebben de koers verloren na Imperia, waar Alaphilippe en Jungels allebei hun stuur braken”, foeterde ploegleider Wilfried Peeters (Deceuninck-QuickStep) na afloop. Julian verloor daardoor een minuut, en dat terugkeren kost krachten. Hij moest daardoor ook verder met een fiets die hij niet gewend was. Dat wil natuurlijk niks zeggen over de prestatie van Van Aert, maar normaal had hij in de afdaling niet kunnen terugkeren bij Alaphilippe. We weten niet of Julian het had gehaald, maar als je op die plek materiaalpech hebt, mag je de boeken toe doen.”

“Ik ben echt ontgoocheld. Ik heb heel veel respect voor Wout, ik ben zelfs een beetje supporter van hem (lacht), maar dit is een dubbel gevoel. Vorige week was het ook al zo. Hoe kan je bevestiging krijgen over je vorm als je zes keer lek rijdt? En het parcours is ook vijf keer veranderd… maar we hebben gedaan wat we moesten doen. En zoals ik zei, over Van Aert kan je niks zeggen. Ik verlies liever van Wout dan van iemand anders. Chapeau voor hem!”

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws