In de Bergstraat en op de maandagmarkt in Heist blijft een mondmasker wel verplicht. ©  Marc Herremans

Gemeenten versoepelen verplichting om mondmasker te dragen

Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Putte, Sint-Katelijne-Waver -

In vijf gemeenten in het arrondissement Mechelen hebben lokale besturen tijdelijk de verplichting versoepeld om een mondmasker te dragen. Aanleiding is de hittegolf van dit weekend en de komende dagen.

Door de extreme hitte besliste gouverneur Cathy Berx om de avondklok in de provincie Antwerpen tijdelijk niet te handhaven. In de politiezone Bodukap werden met de burgemeesters ook afspraken gemaakt om soepeler om te springen met de mondmaskerplicht.

Op rustige plaatsen mogen inwoners van Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver hun mondmasker afzetten. “Of op plaatsen waar niemand anders zich in de omgeving bevindt, of er enkel kort iemand gekruist of gepasseerd wordt. Met andere woorden wanneer het risico op besmetting klein is”, klinkt het. 

Politie treedt niet op

Ook het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg grijpt de uitzonderlijke situatie aan om de maatregel rond mondmaskers bij te sturen. Tot en met woensdag treedt de lokale politie van Heist niet op als mensen geen mondmasker dragen op plaatsen waar het risico op de overdracht van het virus zeer klein is. Plaatsen dus waar weinig mensen komen en waar het gemakkelijk is om de sociale afstand van 1,5 meter te bewaren.

“De cijfers in onze gemeente liggen laag. Dat is mede dankzij de bereidwillige medewerking aan de maatregelen van onze inwoners. Zo willen we het uiteraard houden. Het bestuur rekent op het gezond verstand en de burgerzin van haar inwoners om correct te beoordelen wanneer het mondmasker niet hoeft gedragen te worden”, zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V).

Inwoners moeten wel altijd een mondmasker bij zich hebben. De verplichting om het te dragen, blijft ook gelden in de Bergstraat, op de maandagmarkt, in openbare gebouwen en in de horeca. svh