© ATV

Berx voert avondklok af tijdens hittegolf, maar wil geen versoepeling mondmaskerplicht

De avondklok in de provincie Antwerpen zal vanaf vandaag tijdelijk niet worden gehandhaafd. De reden tot aanpassing is de hittegolf. Dat maakte gouverneur Cathy Berx vrijdag bekend. Een versoepeling van het dragen van mondmaskers is voor haar niet aan de orde, maar Antwerps burgemeester kondigde meteen na de persconferentie aan dat hij de komende dagen de mondmaskerplicht enkel zal handhaven op drukke plaatsen.

Het belooft nog tot zeker midden volgende week bakken en braden te worden. Om deze extreme hitte draaglijker te maken, werd in overleg met de Provinciale Crisiscel en de burgemeesters van de provincie beslist om de avondklok nu niet te handhaven, zo meldt Antwerps gourverneur Berx. Dat komt er op neer dat de avondklok zeker tot midden volgende week komt te vervallen. “Het loutere feit van na half 12 ’s avonds op straat te komen zal niet meer aanleiding geven tot een pv”, aldus Berx.

Daartegenover staat wel dat er streng zal worden opgetreden tegenover overtredingen van het samenscholingsverbod. “Met meer dan 10 personen samenkomen in de openbare ruimte is vanuit virologisch oogpunt vandaag totaal niet te verantwoorden”, zo verdedigt Berx die beslissing.

Mogelijk zal het tijdelijk afvoeren van de avondklok leiden tot een definitief herbekijken van de maatregel, tenminste als de inwoners zich niet bezondigen aan weer massaal op straat komen. “Als over enkele dagen blijkt dat het niet handhaven van de avondklok geen manifeste aanleiding geeft tot risicovol en onveilig gedrag, dan zullen we de avondklok ten gronde herevalueren”, zo zegt Berx.

Wel of geen versoepeling mondmaskerplicht?

Er komt wat betreft Berx echter geen versoepeling op het dragen van mondmaskers tijdens de hittegolf. De gouverneur stelt dat het dragen van mondmaskers intussen voor velen een evidentie, een gewoonte en een nieuwe vorm van beleefdheid is en roept op om dit te blijven volhouden. “Het blijft van kapitaal belang om mond en neus goed af te dekken”, zegt Berx. “Het is niet omdat het warm is dat het besmettingsrisico kleiner wordt.”

Maar Berx zit daarmee niet op één lijn met Antwerps burgemeester Bart De Wever. De Wever liet kort na het persmoment van Berx weten dat de Antwerpse politie tijdens de hittegolf de mondmaskerplicht enkel zal handhaven op drukke plekken. Dit tot ongenoegen van gouverneur Berx.

LEES OOK. De Wever gaat in tegen Berx: “Tijdens hittegolf alleen mondmaskerplicht op drukke plekken”

Ook het sluitingsuur van de horecasector blijft in de provincie Antwerpen om 23.00 uur.

“Buitengewoon voorzichtig blijven”

“Ik roep alle mensen in provincie Antwerpen op om deze aankondiging niet aan te grijpen om feest te vieren of samen te komen. Vermijd drukke plaatsen. Blijf alert voor symptomen bij uzelf en anderen”, aldus Berx.

Berx kwam terug op de persconferentie van Steven Van Gucht die vrijdagochtend zei dat de coronacijfers in de provincie Antwerpen in positieve zin evolueren. Goed nieuws, maar het mag allerminst aanleiding geven om de teugels te lossen. “Het is nu hét moment om buitengewoon voorzichtig te blijven en de zware inspanningen niet teniet te doen”, zegt Berx.

Geen gezichtsverlies

Berx ontkende dat het herbekijken van de avondklok iets te maken heeft met het toenemende protest tegen die maatregel en dat ze zo een handige manier heeft gevonden om af te stappen van de avondklok zonder gezichtsverlies te lijden. “We houden de epidemiologische cijfers steeds in het oog. Daarbij maken we een afweging van alle risico’s. Naast corona is daar nu de hitte bijgekomen. We hebben echt wel tot het laatste moment gewacht om de beslissing te nemen rond de avondklok.”

Enkele burgers die een procedure wilden starten tegen de avondklok en zichzelf de ‘Groep van 10’ noemen zeggen in een persbericht tevreden te zijn “met deze stap in de goede richting”. “Het toont aan dat ze gehoor geeft aan onze oproep en beseft dat de avondklok niet de juiste tactiek is”, zegt Carim Bouzian.

LEES OOK. Antwerpse “Groep van Tien” vraagt Jambon om onderzoek naar avondklok

De gouverneur drukte tenslotte nog iedereen die ziek is of in thuisquarantaine moet op het hart om thuis te blijven.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS