Steven Van Gucht: “Het najaar wordt heel moeilijk, dan moeten we veel meer tests uitvoeren”

Gemiddeld 550 mensen per dag hebben de voorbije week het coronavirus opgelopen, een stijging van 46 procent. Dat heeft Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Het najaar belooft heel moeilijk te worden.”

“De cijfers lijken gestabiliseerd, maar we moeten blijven oppassen. In de provincie Antwerpen is de toename heel sterk teruggevallen, maar dat betekent wel dat onder meer in Brussel de toename heel sterk is. In het Brussels Gewest gaat het bijvoorbeeld om een stijging van 150 procent.”

De grote drama’s zoals tijdens de eerste golf zien we voorlopig niet in ziekenhuizen en woon-zorgcentra, zegt Van Gucht. “Dat heeft ermee te maken met dat we beter voorbereid zijn. We zien de ijsberg onder water nu veel beter liggen. Nu is het zaak om te handelen voor de ijsberg boven water komt en schade aanricht. Het virus is immers nog altijd even sterk.” 

Tests

Het bestrijden van de epidemie vraagt en integrale aanpak, aldus nog Van Gucht. “Het geheel van maatregelen is groter dan de som der delen.” Hij heeft het dan onder meer over mondmaskers dragen en afstand houden. “Ook de contactopsporing is belangrijk. Voor de detectie van besmette personen hebben we ook tests nodig bij de mensen die ze echt nodig hebben. België heeft een grote testcapaciteit uitgebouwd. We hebben een capaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag.”

Komend najaar belooft heel moeilijk te worden. “Er gaan veel andere virussen, zoals griep en verkoudheden, circuleren die moeilijk te onderscheiden gaan zijn van het coronavirus. Daarom gaan we veel meer tests moeten uitvoeren dan we nu doen.” De basis daarvoor is gelegd door de ministers, zegt Van Gucht. “Ze hebben een ambitieus plan om dat in orde te brengen.”

“Durf nee zeggen, dat is niet saai”

“Covid-19 beperkt zich niet tot een provincie, gemeente of wijk”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Het virus is in heel het land. We moeten de maatregelen allemaal en overal naleven.” Belangrijk daarbij is neen durven zeggen. “Je moet niet vrezen om saai over te komen als je niet naar de barbecue van vrienden gaat. Je bent dan niet saai, je bent dan verantwoordelijk en je draagt bij aan de gezondheid van iedereen.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS