Archiefbeeld van de Kalmthoutse Heide. © Koen Fasseur

Vuur- en rookverbod in natuurgebieden, kampvuurverbod in hele provincie

Antwerpen -

Er geldt vanaf vandaag opnieuw een rook- en vuurverbod in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden. Dat laat gouverneur Cathy Berx weten.

Van 20 mei tot 4 juni was er al een eerste keer zo’n verbod ingesteld in de provincie Antwerpen. Nu de temperaturen opnieuw oplopen en er een erg warm weekend wordt voorspeld, paste het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie deze week aan naar fase oranje.

Code oranje houdt in dat de brandweer versterkt uitrukt in geval van een natuurbrand. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand. Om bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, net als een verbod om vuur in open lucht te maken. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur of een kampvuur te maken.

Cathy Berx vraagt aan al wie tijdens het tropische weekend buitenkomt en gaat ontspannen in de natuur om dat verstandig en op veilige afstand te doen, met maximale aandacht voor de extra maatregen die in onze provincie van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19. “Bovendien vraag ik aan iedereen om maximaal waakzaam en alert te zijn voor vuur in de natuur. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden.”

(dvd)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio