© Photo News

Dylan Groenewegen reageert voor het eerst na horrorcrash van Jakobsen: “Ik denk constant aan hem”

Voor het eerst sinds de crash in de Ronde van Polen waardoor Fabio Jakobsen in het ziekenhuis belandde, heeft Dylan Groenewegen gereageerd.

Vincent Van Genechten

“Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is’, aldus de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma. “Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Jakobsen onderging afgelopen nacht een operatie van zo’n vijf uur. Zijn toestand is stabiel, in de loop van de dag zullen de dokters hem proberen wakker maken. Intussen zal Deceuninck - Quick-Step starten in de tweede rit, op papier ook een rit voor sprinters.

“Vuile actie”

Groenewegen heeft voor zijn actie een klacht aan zijn broek van Patrick Lefevere.

"Ze moesten hem in de gevangenis smijten". Dat was de eerste reactie van de teambaas van Deceuninck-Quick Step na de afschuwelijke valpartij. "Ik ben nog altijd heel kwaad en blijf achter die twitterberichten staan. Dit was een heel vuile actie van Groenewegen. Zoiets doe je niet. We hebben al klacht ingediend bij de UCI en zullen dat ook nog doen bij de politie in Polen. Dit laten we niet zomaar voorbijgaan."

"Het is een vuile actie. Zoiets doe je niet. Woensdag zag ik de beelden op mijn telefoon", aldus Lefevere. "Intussen zag ik het ook al op een groter scherm. Ik heb de beelden al een paar keer vertraagd gezien. Eigenlijk heb ik die sprint al tientallen keren bekeken. Ik heb geen enkel begrip voor de actie van Groenewegen. Een renner moet op zijn lijn blijven. Hij zet de sprint aan, in het midden en hij mag zijn lijn kiezen als eerste sprinter, natuurlijk. Maar daarna gaat hij categoriek naar rechts en nog meer naar rechts. Hij ziet Fabio komen en steekt dan nog eens een elleboog uit. Hij gaat eigenlijk bijna liggen op Fabio waardoor die zijn evenwicht verliest en tegen de nadar valt. Hij wordt er echt ingesmeten. Hier is geen begrip voor, dit is een aanslag. Hij rijdt Fabio echt in de nadar. Ik ben geen sprinter geweest, maar ik draai wel al jaren mee in het wielrennen en ik ken iets van koers. Deze actie kan echt niet. Fabio was aan het wachten tot de laatste 50 meter, zonder die actie van Groenewegen vliegt hij hem voorbij."

"Dus neen, ik pak mijn woorden van gisteravond niet terug. Er is al een klacht neergelegd bij de UCI en de ploeg zal dat ook nog doen in Polen bij de politie. Ik vind dat ik hier klacht moet indienen, dit kan je niet voorbij laten gaan en dan moet je dat ter plaatse doen, waar het ongeval gebeurd is."

Lefevere kreeg gisteravond telefoon van teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma. "Ik heb hem verteld dat ik het moedig vond dat hij me belde, maar ik heb hem ook gezegd dat ik geen enkel begrip kan opbrengen voor het maneuver van Groenewegen. Dat kan ik gewoon niet."

Meer sportnieuws