© ATV

Antwerpse politie stelde al 84 pv’s op voor schenden van de avondklok

Antwerpen -

Sinds de avondklok in de stad Antwerpen vorige week donderdag werd ingesteld, zijn al 84 pv’s opgesteld voor personen die tussen 23.30u en 6u, tijdens de geldende avondklok, zonder noodzakelijke reden op straat liepen. Dat blijkt uit cijfers die de Antwerpse politie donderdag bekend maakte.

Jarit Taelman

Tussen 29 juli en 5 augustus stelde de Antwerpse politie in totaal 627 processen-verbaal op voor diverse inbreuken tegen de geldende coronamaatregelen. Het overgrote deel daarvan ging over het dragen van een mondmasker: 502 mensen droegen geen mondmasker of hadden geen bij zich op het openbaar vervoer of op publiek toegankelijke plaatsen.

Het opvallendste cijfer is echter de inbreuk op de avondklok. Sinds vorige week woensdag is het in Antwerpen verboden om 23.30u en 6u ’s ochtends zonder noodzakelijke reden buiten te komen. 84 personen hielden zich niet aan die regel en kregen een pv voorgeschoteld.

Bij diverse controles op horecazaken bleken er 40 niet in orde met de registratieplicht van hun cliënteel. Twee keer stelde de politie een pv op voor “hoog risicovol consumptiegedrag”, zoals het gebruik en delen van een waterpijp.

“Sinds de start van de tweede golf is opnieuw een stijging van het aantal inbreuken op te merken”, vertelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Volgens de Antwerpse politie is die toename te verklaren door strengere maatregelen en extra controles.

Archiefbeeld. ©  koen fasseur

64 cafés gesloten

Sinds de start van de coronamaatregelen eind maart stelde de Antwerpse politie al bijna 5.000 processen-verbaal op. “In die vaststellingen zijn zo’n 10.000 mensen en meer dan 400 rechtspersonen (handelszaken, nvdr.) opgenomen”, zegt Bruyns.

De politie controleerde ook al bijna 3.000 horecazaken. “Het overgrote deel leeft de richtlijnen goed na en bij hercontroles blijkt ook dat het aantal vaststellingen afneemt”, aldus Bruyns. Er werden wel al 64 zaken gesloten voor “flagrante overtredingen” zoals het niet dragen van een mondmasker door het personeel. Eerder deze week klaagde een café-uitbater in onze krant de verplichte sluiting nog aan. “Een overdreven reactie”, klonk het.

Piek op zondag

Op zondag 2 augustus stelde de politie een sterke piek vast in het aantal vaststellingen. “Toen stelden we 151 overtredingen tegen de coronamaatregelen vast. 162 mensen en 13 handelszaken gingen in de fout”, zegt Bruyns. Met het warme weekend in zicht roept de Antwerpse politie iedereen overigens op om ook bij het mooie weer de noodzakelijke maatregelen te blijven respecteren.

Archiefbeeld. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio