©  Photo News

WHO verwacht niet meteen volle sportstadions: “Capaciteit moet geleidelijk opgebouwd worden”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt sterk af om sportevenementen te organiseren met publiek in landen die momenteel zwaar getroffen worden door het coronavirus, om verdere verspreiding te voorkomen, zo werd woensdag bekendgemaakt.

"De organisatie van dergelijke bijeenkomsten met tienduizenden supporters in landen waar het coronavirus nog niet onder controle is, brengt ernstige risico's met zich mee", verklaarde Michael Ryan, directeur bij de WHO. Tijdens een discussie woensdag op de sociale media van de WHO, wees de Ierse epidemioloog op de complexiteit van dergelijke evenementen.

"Het gaat niet alleen over de risico's op verspreiding van het virus tijdens de wedstrijden zelf, ook de organisatie van het transport naar de evenementen en het samenscholen in bars en supportersclubs voor en na de wedstrijden is problematisch. Het uitgaansleven is net de plek waar het virus zich snel heeft kunnen verspreiden. Wanneer dit wel weer mogelijk zal zijn, is momenteel niet te voorspellen", aldus de verantwoordelijke van de WHO. "Dit jaar lijkt het alvast onmogelijk om dergelijke evenementen met veel volk te organiseren. Wanneer dit wel weer kan, moet de capaciteit geleidelijk worden opgebouwd in de stadions, bijvoorbeeld met maximaal 1.000 tot 2.000 toeschouwers", tempert Ryan de verwachtingen.

De Olympische Spelen in Tokio en het EK voetbal werden eerder al uitgesteld naar volgend jaar. De Belgische voetbalcompetitie werd vroegtijdig stopgezet en het nieuwe seizoen gaat komend weekend van start achter gesloten deuren.

(blg)

Meer sportnieuws