©  Getty Images

Fabio Jakobsen in levensgevaar na val in Polen, Dylan Groenewegen gediskwalificeerd

Fabio Jakobsen is zwaar ten val gekomen in de eerste rit van de Ronde van Polen. De Nederlandse topspurter van Deceuninck-Quickstep werd op luttele meters van de finish in een razendsnelle sprint in en over de nadarhekken gekatapulteerd nadat zijn landgenoot Groenewegen (Jumbo-Visma) van zijn lijn leek af te wijken en de deur dichtdeed.

wvo

 

Een angstwekkend beeld, dat de hele eerste rit overschaduwde. Zo gruwelijk zag de val eruit. Groenewegen kwam als eerste over de streep, maar werd later gediskwalificeerd. Eerder had de rit nog het klassieke verloop van een sprintersetappe gekend. Malecki (CCC), Paterski (Polen), Sam Brand (Novo Nordisk) en Julius van den Berg (EF) mochten quasi de hele dag voor het peloton uitrijden maar konden nooit meer dan 4’30” voorsprong nemen.

Onder invloed van sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step, Trek-Segafredo en Jumbo-Visma werd het viertal dan ook makkelijk ingerekend bij het ingaan van de laatste van drie plaatselijke ronden van 16 kilometer. Dan al deden zich enkele valpartijen voor, gelukkig nog zonder grote slachtoffers op dat moment. Tot de spurt losbarstte. Jasper Philipsen kwam uiteindelijk als vierde over de streep in de (voorlopige) uitslag. Hij viel over Groenewegen.

Jakobsen vecht voor zijn leven in het ziekenhuis

De organisatie maakte onmiddellijk bekend dat er geen podiumceremonie zal worden gehouden omwille van de ernst van het ongeval. Fabio Jakobsen kreeg verschillende reanimatiepogingen. Daarna werd de Nederlander in kunstmatige coma gebracht. Even later werd hij naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec afgevoerd.

Jakobsen verloor veel bloed en verkeert nu in levensgevaar. “Hij vecht voor zijn leven”, laat koersarts Barbara Jerschina weten in de Poolse media. Er is sprake van een zeer ernstig hersenletsel en een gebroken gehemelte.

Bekijk de beelden van de valpartij hier:

Meer sportnieuws