©  Jimmy Kets

Ook in Antwerpse haven ligt ammoniumnitraat opgeslagen, maar ‘onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden’

De productie, behandeling en opslag van ammoniumnitraat is in België streng gereglementeerd en gebeurt in de Antwerpse haven onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden. Dat zegt het Havenbedrijf na de zware explosie in de haven van Beiroet.

edmBron: Belga

De grote explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet zou zijn veroorzaakt door een ontploffing in een loods met ruim 2.700 ton van de chemische stof ammoniumnitraat.

Ammoniumnitraat wordt over de hele wereld gebruikt als kunstmeststof. Ook in de haven van Antwerpen wordt de stof frequent behandeld, zegt het Havenbedrijf woensdag. Maar een explosie zoals in Beiroet is hier niet mogelijk, klinkt het.

‘De productie, behandeling en opslag ervan is in België streng gereglementeerd en gebeurt in onze haven onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden.’

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) betuigt haar medeleven aan de slachtoffers van het drama in Beiroet, maar stelt dat de situatie in de Antwerpse haven in geen geval vergelijkbaar is met de situatie in de Libanese hoofdstad.

‘Allereerst zijn er de strikte veiligheidsnormen en het is ondenkbaar dat een dergelijk product jarenlang zou opgeslagen blijven in een hoeveelheid die overeen komt met de overslagvolumes in Vlaanderen over een heel jaar.’