© rr

Gruwelijke val van Fabio Jakobsen in Polen, Dylan Groenewegen wint (voorlopig)

Fabio Jakobsen is zwaar ten val gekomen in de eerste rit van de Ronde van Polen. De Nederlandse topspurter van Deceuninck-Quickstep werd op luttele meters van de finish in een razendsnelle sprint in en over de nadarhekken gekatapulteerd nadat zijn landgenoot Groenewegen (Jumbo-Visma) van zijn lijn leek af te wijken en de deur dichtdeed.

wvo

Een angstwekkend beeld, dat de hele eerste rit overschaduwde. Zo gruwelijk zag de val eruit. Groenewegen kwam als eerste over de streep, maar het is momenteel zeer twijfelachtig of de ritzege ook zijn kant uit zou gaan. Eerder had de rit nog het klassieke verloop van een sprintersetappe gekend. Malecki (CCC), Paterski (Polen), Sam Brand (Novo Nordisk) en Julius van den Berg (EF) mochten quasi de hele dag voor het peloton uitrijden maar konden nooit meer dan 4’30” voorsprong nemen.

Onder invloed van sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step, Trek-Segafredo en Jumbo-Visma werd het viertal dan ook makkelijk ingerekend bij het ingaan van de laatste van drie plaatselijke ronden van 16 kilometer. Dan al deden zich enkele valpartijen voor, gelukkig nog zonder grote slachtoffers op dat moment. Tot de spurt losbarstte. Jasper Philipsen kwam uiteindelijk als vierde over de streep in de (voorlopige) uitslag. Hij viel over Groenewegen.

Lefevere razend: “Een criminele daad”

Patrick Lefevere liet onmiddellijk na de sprint zijn ongenoegen blijken. “Ze zouden deze man van Team Jumbo-Visma in de cel moeten opsluiten”, reageerde de manager van Deceuninck-Quick Step verbolgen. “Ik trek naar de rechtbank, dit soort acties moeten uit de wielersport verdwijnen. Dit is een criminele daad, meneer Groenewegen.”

Volgens de Poolse media is Fabio Jakobsen gewond, maar de Nederlander is wel bij bewustzijn. De organisatie maakte ook bekend dat er geen podiumceremonie zal worden gehouden.

Bekijk de beelden van de valpartij hier:

Meer sportnieuws