Een gezin vertrekt met het vliegtuig in Deurne. 

Een gezin vertrekt met het vliegtuig in Deurne. ©  Jan Van der Perre

Corona, grensbeleid en vertrouwen consument maken of kraken Antwerp Airport dit jaar

Antwerpen -

We mogen al even weer internationaal vliegen, en dat deed ook de luchthaven van Deurne deugd. Hoewel de eerste zeven maanden zorgden voor 61% minder passagiers, toont juli een licht herstel, dit door de heropstart van de belangrijkste maatschappij TUI fly. Voor de komende maanden is het koffiedik kijken.

De Antwerpse luchthaven had enorm uitgekeken naar de heropstart van de commerciële activiteiten in juli. Op 10 juli startte TUI fly met een beperkt zomerprogramma, met bestemmingen in Spanje en Kroatië.

In totaal namen 11.222 passagiers vanuit Antwerpen het vliegtuig. Een verbetering tegenover voorgaande maanden, maar nog steeds 66% minder dan de 32.958 passagiers in juli 2019. Dat komt volgens de luchthaven door het beperkt aantal bestemmingen van TUI fly en de beslissing van maatschappij Air Antwerp om de connectie met Londen City pas in september te hernemen.

Dit jaar – tot en met juli – kreeg de luchthaven 63.996 passagiers over de vloer, 61% minder dan in vergelijking met de 165.031 passagiers in 2019.

Voor verder herstel ziet de luchthaven drie mogelijke hinderpalen, de coronacijfers zelf, het consumentenvertrouwen en het grensbeleid. “Deze variabelen maken het voor de luchthaven erg moeilijk om in te schatten hoe de passagierscijfers en het aantal vluchten verder zullen evolueren.”(cm, blg)

MEER OVER Luchthaven Antwerpen