Minister Weyts geeft toestemming voor profvoetbal in Antwerpen: thuiswedstrijden Antwerp en KV Mechelen gaan door

De kogel is door de kerk: de wedstrijden Antwerp - Moeskroen en KV Mechelen - Anderlecht kunnen doorgaan komend weekend. Ondanks de strenge maatregelen in de provincie Antwerpen heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts woensdag toch toestemming gegeven voor de Antwerpse profvoetbalploegen.

LEES OOK: KV Mechelen en Antwerp opgelucht met beslissing Weyts: “Tevreden dat we dit weekend spelen”

De Antwerpse profploegen weten dus - twee dagen voor de competitiestart in 1A - waar ze aan toe zijn. Het zag er enkele weken naar uit dat Beerschot, Antwerp en KV Mechelen heel wat hinder zouden ondervinden aan de verstrengde coronamaatregelen in de provincie Antwerpen, waar uiteraard ook de sport hevig aan onderworpen is.

De persconferentie van woensdag van gouverneur Cathy Berx gaf nog geen uitsluitsel, maar sportminister Ben Weyts (NVA) zorgde wel duidelijkheid. De sportcompetities, met daarbij de Jupiler Pro League, kunnen onder voorwaarden opnieuw starten in de Vlaamse Gemeenschap.

De beslissing van Weyts heeft ook betrekking op amateurcompetities. Lokale besturen en de sportfederaties zelf zijn en blijven volgens Weyts wel gemachtigd om strengere maatregelen uit te vaardigen of zelfs competities niet te laten starten.

“De bal werd al een tijdje rondgespeeld, hé”, zegt Minister Weyts in een eerste reactie. “Het was een moeilijke beslissing, maar het is niet omdat ze moeilijk is dat ze niet moet worden genomen. Iemand moet het doen en ik ben niet bang om mijn verantwoordelijkheid te nemen. We zaten daarnet samen met Vlaamse en Duits-talige Gemeenschap. Aanvankelijk was de teneur om de beslissing nog uit te stellen tot vrijdag, maar je kunt toch niet wachten tot één dag voor de competitiestart? Dus ja, er mag gevoetbald worden door profs in heel Vlaanderen. Ook in Antwerpen.”

https://www.gva.be/cnt/dmf20200805_95904147/arnaud-demare-sprint-naar-de-zege-in-milaan-turijn-wout-van-aert-derde

Geen Covid-hoofdstad

De virologen en epidemiologen waren nochtans sceptisch de afgelopen dagen. “Het advies van Celeval ging soms meerdere richtingen uit. Dat klopt. Het was altijd: ja, maar... Dat is logisch. Er moeten epidemiologisch afwegingen worden gemaakt, maar ook sociale afwegingen. Daarom werd het een politieke beslissing en je kunt niet alles verbieden wat leuk is. Als je ziet dat er in rode zones zoals Barcelona en Leicester wel gevoetbald kan worden, dan moet dat bij ons ook kunnen. Doe je dat niet, dan roep je jezelf echt uit tot de Covid-hoofdstad van Europa. Dat is ook niet de bedoeling.”

Tegelijkertijd geeft Minister Weyts het profvoetbal wel een waarschuwing mee. “Het voetbal doet inspanningen om alles veilig te laten verlopen, maar ze beseffen ook goed dat ze een maatschappelijke voorbeeldfunctie hebben. Als het fout loopt rond bepaalde wedstrijden, zal het wel snel gedaan zijn.”

Voorbeeldig gedrag

De Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, zat uiteraard mee aan tafel met Weyts en Celeval, de adviserende groep van virologen. De Pro League verklaart dat de “uitgewerkte protocollen en het voorbeeldig gedrag van supporters” de competitiestart in Antwerpen mogelijk maken.

Wel benadrukt de Pro League dat er nog steeds streng zal omgegaan worden met de regels en dat er gedetailleerde protocollen van kracht zijn. “Onder meer wordt daarin opgenomen dat spelers elk vermijdbaar contact ook effectief dienen te vermijden, zoals bijvoorbeeld na afloop van een wedstrijd of het scoren van een doelpunt. Ook wordt de maatschappelijke voorbeeldfunctie van professionele clubs onderlijnd”, klinkt het. Allicht verwijst de Pro League daarmee naar de vreugdetaferelen na de bekerwinst van Antwerp in Brussel en de promotie van Beerschot in Leuven. Spelers en technische staf vlogen elkaar daar in alle euforie om de hals zonder respect voor de afstandsmaatregelen. Daar kwam achteraf kritiek op.

 (tsfn, jug)

Meer voetbalnieuws