Links een ‘pansy’ aan de Oudaan, rechts een detailbeeld. © Politiezone Antwerpen, Paul Harfleet

Viooltjes op Oudaan moeten aandacht vestigen op haatmisdrijven

Antwerpen -

Aan de politietoren Oudaan in Antwerpen zijn vandaag twintig werken van de Britse kunstenaar Paul Harfleet verschenen. Het gaat om tekeningen van viooltjes, die de aandacht moeten vestigen op de problematiek rond geweld op basis van afkomst, seksuele geaardheid of religie.

Viooltjes worden in het Engels ‘pansies’ genoemd, maar dat is ook een term die als scheldwoord wordt gebruikt en vertaald kan worden als mietje of nicht. Met The Pansy Project gebruikt de kunstenaar Paul Harfleet de kleine paarse bloemetjes om de aandacht te vestigen op haatmisdrijven. In tal van steden, waaronder Berlijn en New York, plantte hij de bloemetjes op locaties waar een haatmisdrijf had plaatsgevonden. Hij deed via sociale media een oproep om dergelijke plaatsen in Antwerpen te vinden.

Omwille van de coronacrisis plantte hij deze keer geen bloemen en kon hij zelf ook niet naar Antwerpen afzakken. In de plaats maakte hij tekeningen die als een soort sticker worden opgehangen. Ook aan de politietoren Oudaan verschenen vandaag twintig van die tekeningen. “Het cijfer twintig verwijst naar de slechts twintig procent van het vermoedelijke totaal aantal haatmisdrijven waarvan aangifte wordt gedaan bij de politie. Door deze campagne moedigen we slachtoffers van holebi- of transfobe misdrijven aan om de stap naar de politie te zetten”, zegt Politiezone Antwerpen.

Het project kadert in de Antwerp Pride, die - opnieuw omwille van corona - grotendeels werd geannuleerd. De grote optocht door Antwerpen werd eerder al afgeblazen, maar door de verstrengde maatregelen zijn ook de kleinere bijeenkomsten niet mogelijk. Alleen wat in de eigen bubbel kan, blijft op het programma staan.

 (dvd)

MEER OVER Antwerp Pride