©  Stad Antwerpen

Coronatest in Antwerps testdorp op Spoor Oost? Aan deze vier criteria moet je voldoen

Antwerpen -

Donderdag om 9.30u opent op Spoor Oost in Borgerhout ‘TestCovid’, het eerste Belgische testdorp voor Covid-19 op grote schaal. Inwoners van de stad Antwerpen en vier buurgemeenten kunnen daar een test laten afnemen.

LEES OOK: Golazo bouwt testdorp op Spoor Oost, eind deze week eerste tests

Het testdorp is niet vrij toegankelijk, maar enkel op afspraak. Bezoekers moeten aan vier criteria voldoen om getest te worden:

  • Een activatiecode gekregen hebben. Die code krijgt men via een contactonderzoeker of automatisch na terugkeer uit een risicogebied.
  • Geen ziektesymptomen van corona vertonen.
  • Wonen in 1 van de 9 districten van de stad Antwerpen, of in de gemeente Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem.
  • Zich geregistreerd hebben op www.testcovid.be. Op deze site moet men de verkregen activatiecode ingeven, en een aantal vragen beantwoorden. Wie in aanmerking komt, kan vervolgens een afspraak voor het testdorp maken, tot twee dagen in de toekomst.

Na het maken van een afspraak krijgt de aanvrager een e-ticket met QR-code toegestuurd. Die code geeft, samen met een identiteitsbewijs, toegang tot het testdorp.

De bedoeling van het testdorp is om de grote druk op de eerstelijnshulp te verminderen. Zodat Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en laboratoria zich opnieuw volledig kunnen toeleggen op patiënten met corona-symptomen of andere ziekteverschijnselen.

Bedrijven zullen ook sneller weten of een medewerker in isolatie moet of weer aan de slag kan. Het systeem draagt ook bij tot een betere scheiding van mensen met en mensen zonder ziektesymptomen.

De uitslag kan binnen de 24 tot 48 uur na de afname geraadpleegd worden via www.mijngezondheid.be of via zijn huisarts. Op basis van de uitslag krijgt men gepaste richtlijnen.

Drive-in

Het testdorp is vergelijkbaar met een drive-in, een systeem waarbij zo veel mogelijk mensen op korte tijd kunnen geholpen worden. “In eerste instantie is het testdorp vanaf donderdag 6 augustus voor een aantal weken zeven dagen op zeven geopend van 9.30 tot 16.30 uur”, zo laat de stad Antwerpen weten in een persbericht. Er zullen naar schatting tussen de 500 en 600 tests per dag worden afgenomen. Indien nodig kan er uitgebreid worden.

Er zijn drie teststraten: twee voor mensen die met de wagen komen, een voor voetgangers. Wie met de fiets komt, laat die achter in de fietsenstalling en wandelt samen met de voetgangers door hun straat - op voldoende onderlinge afstand. Wie met de auto komt, blijft in de auto zitten tijdens de test. Voetgangers zitten op een stoel tijdens de testafname.

“Met de voorspelde hittegolf vanaf 6 augustus, zal de organisatie tijdelijk ook extra maatregelen nemen om de wachtenden en medewerkers tegen de warmte te beschermen”, klinkt het.

 ©  Stad Antwerpen

 ©  Stad Antwerpen

 ©  Stad Antwerpen

 ©  Stad Antwerpen

 ©  Stad Antwerpen

 jtp

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS