Caleb Ewan geldt vandaag als een van de topfavorieten. © Photo News

Van Aert en Van der Poel tegen topsprinters in Milaan - Turijn

Milaan - Turijn is dan wel de oudste wielerklassieker, maar het parcours dat de renners vandaag voor de voeten geschoven krijgen, is gloednieuw. In de aangepaste coronakalender geldt deze wedstrijd als een generale repetitie voor Milaan - Sanremo van zaterdag. De aankomst bergop op de Superga, waar vorig jaar Valverde, Benoot en Woods om de zege streden, is er dit jaar niet bij.

Het parcours van 198 kilometer is nagenoeg biljartvlak en dat trekt de sprinters aan. Caleb Ewan, Arnaud Démare, Sam Bennett, Fernando Gaviria, Peter Sagan en Nacer Bouhanni zijn de grote namen aan de start, maar ze krijgen allicht af te rekenen met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Die laatste mikt vooral op Milaan - Sanremo, maar voelt zich niet te beroerd om ook in Turijn mee te sprinten voor de zege. “We hebben lang genoeg moeten wachten op koers. We moeten overal proberen te oogsten”, aldus Van Aert, die op de weg voor het laatst een massasprint tegen Van der Poel betwistte in juni 2017. In de Brugse Elfstedenronde won Van Aert toen nipt van de Nederlander.

Eén afvaller voor Sanremo

Bij Deceuninck-Quick-Step staan Yves Lampaert en Tim Declercq aan de start. Beiden kunnen een goede beurt gebruiken, want ze staan op de shortlist van zeven renners voor Milaan - Sanremo, van wie er door de nieuwe regel van de organisatie nog één moet afvallen. De andere vijf zijn Bennett, Morkov, Jungels, Stybar en titelverdediger Alaphilippe. “Een klote-situatie”, aldus ploegleider Wilfried Peeters. Donderdag valt de beslissing.

Bij Lotto-Soudal is er minder trammelant om de selectie voor Sanremo, maar kan Ewan een goed resultaat gebruiken om zijn kopmanschap naast Philippe Gilbert te vrijwaren. Bij de Belgen is het ook uitkijken naar Timothy Dupont bij Circus - Wanty-Gobert. (bvc)

Start: 13.45u, aankomst: 18.30u. Vanaf 17.00u live op Eurosport

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws