De Marnix Van Sint-Aldegonde is in juni in Estland te water gegaan. ©  RR

Zo ziet het nieuwe Scheldeveer eruit

Ongeveer iedereen die de Schelde oversteekt via het Sint-Annaveer Simon Stevin is jonger dan het schip zelf. Dat schip, genoemd naar de wetenschapper die het woord ‘wiskunde’ uitvond, stamt uit 1931 en lijkt toe aan haar pensioen. Op de scheepswerf in Estland staat intussen de opvolger bijna klaar: de Marnix van Sint-Aldegonde.

Christoph Meeussen

Marnix van Sint-Aldegonde was in 1585 de buitenburgemeester van Antwerpen. Hij streed tegen de Spaanse veldheer Alexander Farnese, die de Schelde afsloot om Antwerpen ten val te brengen, met succes.

Het is dus niet verwonderlijk dat deze naam de boeg van het nieuwe Scheldeveer zal sieren. “Op termijn zal het de veerboot Simon Stevin vervangen en ingezet worden voor de overtochten ter hoogte van Sint-Anna, Kruibeke-Hoboken of Bazel-Hemiksem”, zegt Daphne Vanhoucke van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). “Het is in juni te water gelaten in Estland. Momenteel wordt de binnenkant afgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, en corona niet te veel roet in het eten gooit, zal het eind dit jaar in Antwerpen toekomen.”

Het nieuwe schip werd aanbesteed voor een bedrag van ­4,4 miljoen euro. “Met 30 meter lengte en 9,5 meter breedte zal er plaats zijn voor tweehonderd passagiers en 75 fietsen. De rompvorm is in tegenstelling tot de andere veren op de Schelde van het type catamaran. Dit zorgt ervoor dat het vaartuig stabiel en tegelijk zeer wendbaar is”, klinkt het nog. Het nieuwe schip zou fors minder brandstof moeten verbruiken en zal zonnepanelen aan boord ­hebben.

Twee jaar garantie

De Simon Stevin zal tijdens de garantieperiode voor het nieuwe veer van twee jaar nog achter de hand gehouden worden als reserveschip. Wat er nadien mee gebeurt (een sloop of eventueel nog een verder varend leven) moet de directie volgens Vanhoucke nog uitmaken.

 ©  RR

 ©  RR

Nu in het nieuws